לא החזירה ספר ששאלה מספריה לפני שלוש שנים

יש לי ספר ספריה שנמצא אצלי כבר למעלה מ-3 שנים, אני כבר לא מנויה לספריה הזו. האם אני יכולה פשוט להיכנס לספריה ולהניח את הספר, או שאני חייבת גם לדבר עם הספריה עצמה וכו'?

תשובה:

שלום רב,

את יכולה להחזיר לספריה מבלי להודיע.

מקורות:

גם גנב נפטר לאחר שהבעלים ספרו וראו את הגזילה, כמבואר בשו"ע חו"מ סי' שנה סעיף א. בנידון דידן אין דין השואלת כגנב, מאחר שלא התכוונה לגנוב, אלא שלא קיימה את החיוב המוטל עליה בזמן, אלא שמכל מקום אינה נפטרת מאחריות עד שיראו מנהלי הספריה את הספר. עיין בשיטה מקובצת ב"מ דף לא ע"א בשם תוספות חיצוניות ובשם הריטב"א ועיין בתוספות רי"ד שם.
אם הספר היה של אדם פרטי היה מן הראוי לפייס אותו על כך, אבל בספריה שהספרנית איננה הבעלים וגם מסתבר שלא הצטערה כלל, אין צורך לפייס אותה.