בישול נכרי (עובדת זרה אצל אשה קשישה).

1. קשישה המטופלת ע"י עובדת זרה, גויה, האם מותר לקשישה לאכול מתבשיליה של העובדת ?
2. האם יש חשיבות מיוחדת להדליק האש ע"י יהודי כתנאי להיתר לאכול התבשיל ? ומה אם קשה או לא נוח לקשישה להדליק האש ? האם יש מקום להקל גם אם אין המדובר בפיקוח נפש? האם יהיה מותר לבני משפחת הקשישה לכשיתארחו לאכול גם הם מהתבשיל ?

תשובה

שלום וברכה

1. אסור לאכול מתבשיל שבישלה העובדת זרה (גויה), אפילו אם המוצרים שהשתמש בהם כשרים למהדרין. (אלא אם כן בתנאים מסויימים שנבאר בתשובה הבאה). אולם יש לציין שמאכל שכבר התבשל, מותר לעוזרת לחממו, ואינו נאסר משום איסור בישול נכרי.

2. למנהג האשכנזים אם יהודי הדליק את האש, והגויה הניחה את הקדרה על האש, מותר לאכול מהמאכל, (מותר לכולם, לא רק לקשישה). ולכן אם הקשישה תדליק את האש והעוזרת תבשל על האש הזו, מותר לאכול מהמאכל שהתבשל, אמנם למנהג הספרדים גם אם יהודי הדליק את האש, אסור לאכול מהמאכל שהתבשל על ידי העוזרת הגויה, ולמנהג הספרדים כדי שהמאכל יהיה מותר, צריך שיהודי יניח את הסיר על האש, ולכן יש אפשרות שהעוזרת תכין את כל האוכל בתוך הסיר, והקשישה תניח את הסיר על האש.

מקורות

עיין שו"ע יו"ד סימן קי"ג