מה מברכים לחמניות גבינה?

מה עלי לברך על לחמניות שמכילות בתוכן סוגים שונים של גבינות וביצים

תשובה

שלום וברכה

לא צריך לברך ברכה על הגבינה והביצים, המאכלים האילו נפטרים בברכה שמברכים על הלחמניה, ועל הלחמניה כמובן מברכים המוציא לחם מן הארץ, אלא אם כן  לחמניות מתוקות מיוחדות שמברכים עליהם ברכת בורא מיני מזונות. (יש כל מיני רמות של מתיקות, והדין משתנה לפי רמת המתיקות, וצריך לברר טוב לפני שאוכלים אם הברכה היא מזונות או המוציא).

הצטרף לדיון

5 תגובות

  1. שלום,

    מה מברכים (וחושבת שזו הייתה כוונת השואל) על לחמניות שמרכיב/ים עיקרי/ים בעיסה הוא גבינות? – מצד אחד זה לא מיץ פירות וכד' שזה מתוק, מצד שני – יש הרבה גבינות וזה נותן טעם שונה. (הנה דוגמא למתכון אם צריך: http://www.mako.co.il/food-shavuot/tnuva/Article-58a082b7e5a4031006.htm)

    תודה

  2. חלב נחשב גם הוא כמי פירות לענין ברכת הנהנין וברכתן מזונות. כמובן אם העיסה נילושת ברוב מים הדין שונה, כמו כל עיסה שיש בה מי פירות.

  3. תודה רבה!

    שאלה נוספת:
    יש מה שנקרא "לחמניות הפתעה" שהן לחמניות מבצק לחם,
    אבל לפני האפייה יוצרים בהן גומה וממלאים במילויים שונים,
    סוגרים ואופים.
    (הנה דוגמא למתכון אם צריך: http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?entryId=1931271&skip=1 )
    מה ברכתו? המוציא? האם יש הבדל בדין בין מילויים שונים (חלבי, בשרי, שוקולד…)?
    בברכה ותודה

  4. לחמניות כאלו, אם הן ממולאות שוקולד וכדומה ומיועדות יותר לנישנוש ברכתן מזונות, אבל אם הן ממולאות בבשר או גבינה ומיועדות לשובע נחלקו בכך הדעות, והכרעת המשנה ברורה בסוף סי' קסח שברכתן המוציא. לעיתים מצוי שאותו מאכל עצמו ברכתו משתנה לפי גודלו, וזאת במקרה שכאשר הוא גדול הוא מיועד בדרך כלל לשובע וכשהוא קטן הוא מיועד לנישנוש, כמבואר במשנה ברורה שם ובביאור הלכה בשם המגן אברהם. כמובן כל דברינו הם רק במאכל ממולא. לחמניה רגילה קטנה ככל שתהיה ברכתה המוציא.