מחאה על ידי אדם אחר מדין 'זכין לאדם'

אדם שיושב בקרקע של ראובן ,וראובן זה נמצא בחו"ל וגם לא יודע את שעשו לו.
האם אדם אחר יכול למחות בגזלן ללא ידיעתו של ראובן (אולי משום זוכים לאדם שלו בפניו וכו')?

תשובה:

שלום רב,

אי אפשר לאדם אחר למחות, שהרי אינו יודע אם המחזיק קנה או לא, ולחזיק מספיק אם בעל הקרקע אינו מוחה בידו וממילא אינו חייב לשמור על שטרו. גם אין המוחה יכול לומר שלמחר יתבע בדין (ולדעת המחבר לשון זה מעכב), הרי יאמרו לו 'לאו בעל דברים דידי את'. אבל בעל הקרקע יכול למנות שליח למחות בשמו.
אפשר להודיע לבעל הקרקע והוא ימחה באותה מדינה שהוא נמצא, אם שיירות מצויות. ואם אין שיירות מצויות אין החזקה מועלת כלל אפילו ללא מחאה.

מקורות:

דין חזקה ומחאה כשבעל הקרקע נמצא במדינה אחרת, עיין שו"ע חו"מ סי' קמג סעיף א. דין לשון המחאה אם צריך לומר שיתבע לדין עיין שם סי' קמו סעיף ד, ומסתבר שאם אינו יכול לתבוע בדין פשוט שלכל הדעות המחאה היא הכפשה בלבד ואין לה שום ערך.
לעניין שליח עיין רשב"ם ב"ב דף לט ע"א ד"ה ואי ס"ד שמוכח שניתן למנות שליח.