עוזרת נקיון גויה שעובדת בבית שיש בו יין מבושל

בוקר טוב

1. קיבלתי יין מבושל ויש עליו גם פקק רגלי וגם עוד פקק בשביל שיהי שני חותמים
הבנתי שכחה אין בעיה שגוי נוגעה בו דבר ראשון נכון או לא
2. אחרי שפתחתי אותו ולא סיימתי ואני מחזיר למקרר.
ובמקרה שבבית שלי יש עוזרת שהיא גויה ואני לא נימצא בדירה
האם אני יכול לסמוך על זה שאני אומר לה שלא לגעת בבקבוק
או שיש פה את ההלכה של בשר הנעלם מהעין (או שזה לא קשור ליין בכלל )

תשובה

שלום וברכה

1. אם הבקבוק סגור בשתי חותמות אין שום בעיה שגוי יגע בבקבוק אפילו אם היין אינו מבושל.

2. אם היין מבושל (שעבר הרתחה גמורה על האש) מותר להשאיר את העוזרת נקיון ביחד עם היין.

אבל אם היין אינו מבושל, אם אמרת לה שאסור לה לגעת בבקבוק, והיא מפחדת שאתה יכול כל רגע להיכנס לבית, ולראות מה היא עושה, היין מותר, מכיון שהיא תפחד לגעת בו, אבל אם היא לא מפחדת שאתה פתאום תגיע לבית, ותראה מה היא עושה, במקרה כזה אסור להשאיר את הבקבוק הפתוח ביחד איתה בבית.

לגבי יין מפוסטר נחלקו הפוסקים, יש אומרים שדינו כיין מבושל, ואין נגיעת נכרי אוסרתו, אבל יש חולקים וסוברים שכל שלא עבר הרתחה על האש אין דינו כמבושל, ונגיעת הנכרי אוסרתו. ומי שמיקל יש לו על מי לסמוך, והמחמיר תבא עליו ברכה.

מקורות

1. שו"ע יו"ד סימן ק"ל ס"א.

2. עיין בשו"ע סימן קכ"ג ס"ג שאין נגיעת יין אוסרת יין מבושל, ולגבי יין מפוסטר עיין באג"מ יו"ד חלק ג' שדעתו שיין מפוסטר דינו כמבושל ואין נגיעת הגוי אוסרתו ועיין שבט הלוי ח"ב סימן נ"א, אמנם עיין במנחת שלמה ח"א סימן כ"ה שהגרש"ז חולק וסובר שיין מפוסטר אין דינו כמבושל ונגיעת הגוי אוסרתו, וכ"כ האור לציון ח"ב סימן כ'.

ומה שכתבנו לענין יין שאינו מבושל שאם היא מפחדת שהוא יחזור הביתה היין מותר כך יש ללמוד מדברי השו"ע יו"ד סימן קכ"ט.