אם מותר למתקין מצלמות לקחת בחזרה את המצלמות לאחר שהצקים חזרו

שלום וברכה
מתקין של מצלמות אבטחה התקין מצלמות אצל לקוח,  הלקוח שילם בשלושה צקים, וכולם חזרו.
האם מותר למתקין מבחינת הלכה לקחת את המצלמות? (הבחור כבר לקח את המצלמות באה המשטרה למקום ורשמה שהוא לקח את המצלמות ואמרו לבעל המפעל שהוא יכול ללכת לבית משפט)
המתקין שואל אם מבחינת ההלכה היה מותר לו לקחת את המצלמות?

תשובה:

שלום רב,

היה מותר לו לקחת את המצלמות כמשכון.
אם המתקין היה רוצה לקחת את המצלמות לצמיתות ולבטל את העסקה היה יכול להתרות במזמין, שאם לא ישלם לו תוך יום, ייקח את המצלמות ואז היה מותר לו לקחת.

מקורות:

אין איסור תפיסת משכון בחוב שאינו דרך הלואה. עיין שו"ע חו"מ סי' ד וסי' צז סעיף יד. לעניין זקיפה במלוה עיין שם סי' סז סעיף יד.
לעניין ביטול מקח לאחר התראה אם הקונה אינו משלם עיין נתיבות סי' קצ סק"ז.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. כל עסקה ששולמה בש'קים דחויים היא עסקה על תנאי שכן תמיד קיים ספק אם הש'קים יכובדו.
    מכאן לא הועברה הבעלות על המצלמות לידי הקונה והם עדין בבעלות המתקין.
    אם חזרו הש'קים בוטלה העסקה ואם בוטלה ממילא זכאי הבעלים לקחת את מה ששלו.

    כך נכון לגבי כל עסקה בש'קים.

  2. לפי דין תורה אין העסקה מתבטלת באופן אוטומטי אם התמורה לא שולמה, אלא בהתקיים תנאים מסוימים המבוארים בשו"ע חו"מ סי' קצ מסעיף י והלאה.