אמירת שלום לנשים

שלום כבוד הרבנים : האם מותר לגבר שניכנס לבית מרקחת למשל להגיד שלום לאישה קופאית בשם פרטי שלה?

תשובה:

שלום רב.

כתב השולחן ערוך 'אין שואלים בשלום אשה'. טעם האיסור הוא מפני שמרגיל ליבה ודעתה אצלו ויכולה דבר לגרור את האדם לחטוא. אמנם כתבו הפוסקים שכאשר אמירת ה'שלום' היא לצורך נימוס ולא לצורך התעניינות בשלומה וקרבה, אין איסור בכך כיון שאין בזה מטרת קרבה, ולכן אם אומרת לו שלום יכול להשיב לה בלשון רכה ומנומסת ולא בלשון התעניינות, ועדיף לומר 'בוקר טוב' או כל לשון ברכה אחר. אך לפתוח בשלום ובשם פרטי של אשה אין היתר כיון שזה האיסור של קרבה שנאמר במקור ההלכה הזו.

מקורות:

שולחן ערוך אבן העזר סימן כ"א סעיף ו', ובערוך השולחן שם הקיל באמירת בוקר טוב, ובקובץ תשובות סימן כ' כתב בשם המהר"ם שיק אבן העזר סי' נ"ג שכיום אין מקפידים על זה מפני שאין זה דרך חיבה, ועי' בקריינא דאגרתא חלק א' מכתב נח שהקל בזה לאחד שעוסק בקירוב רחוקים, וכן כתב בהליכות שלמה תפילה פרק ב' אות כו בדבר הלכה שם.