ראש השנה לאילנות

אנו נמצאים כידוע בשנת מעשר שני אבל האם פרי שמגיע אלנו וברצוננו לתרום ולעשר ממנו אז נצטרך לעשר מעשר עני דווקא שכן לגבי פרות הקובע טו בשבט וודאי שהפרות של היום חנטו לפני טו בשבט ואם כן הם שייכים לשנה הקודמת האם זה נכון ?

תשובה:

אכן, זה נכון, פירות שחנטו – דהיינו שפרח הניצן שלהם יצא – מט"ו בשבט ואילך חייבים במעשר שני, פירות אלו מגיעים לשוק בדרך כלל רק לקראת הקיץ, [למעט שסק שאפשר כבר לקנות ממנו בסוף החורף] ואילו פירות שנמצאים כעת בשוק שהינם פירות חורף, חנטתם היתה בשנה שעברה, וחייבים במעשר עני.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ראה בתשובתו של הרב רווח שהובאה ביום ראשון הזה, שפסק שבלימונים או אולי בכל פירות הדר, צריך מספק להפריש גם מעשר שני במקרה שזה נקטף לאחר ט"ו בשבט. וכמובן באתרוג ג"כ הדין שונה.

  2. אכן הכל מעשר שני מלבד אתרוג שקטפת לאחר ט"ו בשבט שבאתרוג הולכים אחר לקיטה (כבירקות) והתאריך הקובע הוא טו בשבט (כבפירות). ויש הסוברים שגם בפירות הדר כגון לימון יש להחמיר כאתרוג. ואז מספק פירות הדר שנקטפו לאחר טו בשבט יש לעשרם מספק את שני המעשרות בלשון ואם צריך כלומר אם צריך מעשר שני ואם צריך יהיה מעשר עני.
    בברכה
    שניאור ז. רווח