קריאת תהלים בליל שבת או בשבת בבוקר

המעלה של קריאת ספר תהילים שלם בליל שבת לדוגמא ב8 בערב זוהי אותה מעלה כמו שלדוגמא אני אקרא בשבת אחרי שחרית ? זה זמן שונה בכלל בין ליל שבת או שבת בבוקר ?

תשובה:

בדברי רבותינו לא מצאנו שיהיה חילוק באמירת תהלים בין ליל שבת לבין יום שבת.

ואם כי לגבי קריאת תהלים בכל השבוע, נהגו שלא לומר רק מחצות הלילה ואילך, אולם בליל שבת אפשר לומר כל הלילה, ואין חילוק בין קודם חצות לאחר חצות.

מקורות:

בדעת החיד"א לגבי קריאת תהלים לאחר חצות הלילה כל השבוע, כבר כתבו הפוסקים שיש בזה סתירה מכמה ספריו, ובספר ישכיל עבדי (ח"ב קונטרס אחרון או"ח סי' ב) האריך בזה והוכיח שדעתו האחרונה של החיד"א היא שמותר כבר מחצות הלילה ואילך, וכן האריך להוכיח ע"פ הקבלה שכן הוא שורת הדין, וכ"כ ע"פ דעת הפוסקים בשו"ת באר משה (ח"ד סי' כב), אולם בשו"ת ישכיל עבדי (שם) הביא שדעת כמה מהמקובלים ובכללם הבן איש חי (שו"ת רב פעלים ח"ב או"ח סי' ב, בן איש חי שנה א' פקודי אות ז) והכף החיים (סי' רלט סק"ט) שאין לקרוא תהלים בימות החול אפילו לאחר חצות הלילה, אך אין למחות ביד המקילים בזה, וראה עוד בזה במאסף לכל המחנות (סי' א ס"ק לח) אך כ"ז לגבי כל ימות החול, וגם זה רק כאשר קורא תהלים כקורא בתורה, אולם כאשר יש סיבה מיוחדת לקריאתם לצורך תפילה ולהינצל מצרה וכד', מותר לאומרם לכל הדעות גם בלילה, וכמו שכתב האריז"ל שיש לומר פסוקים של ויתן לך במוצאי שבת, וכן האריך בזה בשו"ת מבשרת ציון (לרב"צ מוצפי, ח"א סי' ג), שרק בדרך מקרא אין לומר ע"פ הקבלה, וגם זה רק בימות החול, אבל ביום השבת, לדעת כל הדעות מותר לומר תהלים בלילה.

לגבי הזמן המסוגל לתהלים, לפי המבואר בספרים הנ"ל, משמע שאין חילוק בין יום שבת לליל שבת.