לעזוב דירה בתוך תקופת השכירות מחמת קשיים כלכליים

שלום וברכה,
רציתי לשאול אם חתמתי על חוזה שכירות של דירה לשנה ולאחר כחצי שנה אנחנו רוצים לעבור (כנראה לחו"ל) בגלל שהמצב דחוק ואישתי לא עובדת:
א. האם מותר לעשות כזה דבר
ב. וא"כ האם אני צריך למצוא שוכר חדש
ג. ומה יקרה אם לא אמצא שוכר חדש
ד. וכמה זמן נהוג להודיע מראש למשכיר על כוונתי לעזוב (אם מותר)
תודה רבה לכם

תשובה:

שלום רב,

אי אפשר לעזוב באמצע השנה רק אם מוצאים שוכר אחר.
אם יש אונס יש מחלוקת הפוסקים אם חייבים לשלם, אבל המקרה שלך לא נחשב כאונס.
אם תעזוב את הדירה והיא תישאר ריקה, תצטרך לשלם דמי שכירות בניכוי ההנאה של המשכיר מכך שהדירה ריקה (בהנחה שאכן יש הנאה).

מקורות:

לענין אם קבעו זמן השכירות עיין שו"ע חו"מ סי' שיב סעיף א.
לעניין אונס השוכר עיין שם סי' שלד סעיף א.
לעניין 'פועל בטל' עיין קצות סי' שטז סק"א.