שאלות של גניבת דעת בניצול מבצעים של סופרים ורשתות

שלום לכבוד הרב,
הרבה פעמים עושים בסופרים מבצעים עם הגבלות מסוימות:
1. הגבלה שכל אדם יכול לנצל את המבצע פעם אחת בלבד. האם יהיה מותר לאדם אחד לקנות כמה פעמים עבור אנשים שונים, או שיש לחשוש שמא הסופר מעוניין שכל קונה יבוא לחנות בעצמו?
2. מבצע אם קונים בסכום מסויים. האם יהיה מותר לבקש מאדם שקונה במילא בסכום זה, לקנות את המוצר ולמוכרו לי?
3. האם מותר לפצל קנייה אחת לשתיים, כדי לקבל את המבצע פעמיים?
4. ומה הדין במקרה שהקופאית מציעה לפצל את הקניה?
כל החששות הנל נובעים מחשש שהבעלים עושים את המבצעים על מנת להביא לקוחות כאשר הם מוכנים להפסיד כסף על המוצר שבמבצע כשמטרתם שייקנו עוד מוצרים.
תודה

תשובה:

שלום רב,

1. אסור.
2. מסתבר שמותר.
3. קשה להכריע, וכל אחד צריך לנהוג כפי מצפונו.
4. מותר

מקורות:

1. הגבלה היא פעם אחת לכל אדם. השאלה היא אם אחד קונה עבור שלושה האם הוא מוגדר כאחד, כיון שהשליח הוא אחד, או כשלושה, כיון שהמשלחים הם שלושה. אבל כיון שהחנות מעוניינת שאנשים יבואו לחנות מסתבר שהוא מוגדר כאחד.
2. הסופר אינו מגביל את הקונה שאסור לו למכור את המוצר לאחרים. כשם שיש לקונה הנאה להשתמש במוצר לעצמו, כן יש לו הנאה להטיב עם הזולת.
3. כל סופר שאתה שואל אומר אחרת.
4. בשאלות כאלו יש גם סמכות לקופאית להפעיל שיקול דעת ולא צריך לאסוף את בעלי המניות.