אברכים ששכרו הסעה לכולל יחד ואחד מהם פורש באמצע הזמן

מקובל בציבור שאברכים לוקחים ברכב מספר אברכים וכך ממנים את עלות אחזקת הרכב, בכל תחלת זמן מפרסמים ואז באים אותם אברכים שמעונינים להצטרף בדרך כלל אותם אברכים נוסעים כל זמן לימודם באותו כולל עם אותו אברך, נשאלת השאלה מה קורה אברך שבאמצע הזמן רוצה לעזוב האם עליו להעמיד מישהו תחתיו, או לא, בדרך כלל באמצע הזמן קשה למצוא מישהו שמצטרף להסעה אולם בבין הזמנים יש ביקוש גדול ומי שתפס תפס.

תשובה:

שלום רב,

תלוי, אם – לפי המנהג – כל האברכים יחד אינם יכולים לפטר את הנהג באמצע הזמן, חייב גם אברך זה לשלם, כל עוד שאינו משיג אברך אחר שיסע במקומו (ואם יש לאברך זה סיבה להפסיק הוא רשאי לנכות שווי ההנאה שיש לשאר האברכים מכך שיש מקום יותר מרווח). אם כל האברכים הנוסעים יכולים לפטר את הנהג בסוף כל חודש, או כל יום, גם אם רובם החליטו להמשיך איתו עד סוף הזמן, האברך שפורש אינו חייב לשלם.

מקורות:

עיין כאן במקורות ובתגובות.
יש להוסיף על האמור כאן, לא ניתן לחייב את האברכים להמשיך בשותפות מדין שותפים שהתחילו להתעסק, כיון שלדעת חלק מהפוסקים יש צורך בקנין ולא די בהתחלת העסק, מה שאין במקרה זה. עיין שו"ע חו"מ סי' קעו סעיף ג.