הנחת תפילין של ר"ת שלוש פעמים האם זה נחשב נדר

לכבוד הרב שלום.
ברצוני לשאול לגבי הנחת תפילין של רבינו תם.
1. האים אדם שמניח תפילין של רבינו תם 3 פעמים יש עליו חיוב להניח תמיד כמו קבלה של מנהג 3 פעמים.
2. אם אדם שמניח תפילין רבינו תם ולא הניח פעם אחת האים צריך לעשות מאמץ ולהשתדל להניח במשך היום.
בברכת
תזכו להגדיל תורה ולהאדירה

תשובה

שלום וברכה

1. כל מנהג טוב שאדם נוהג שלוש פעמים ואינו מתנה שיהיה בלי נדר, הרי זה נחשב כאילו הוא נדר לנהוג כך, ומתחייב במנהג זה מדין נדר, וכמו כן מי שנהג 3 פעמים להניח תפילין של רבינו תם, וודאי שזה נחשב כמנהג של מצוה, והרי הוא חייב לנהוג כך מדין נדר, ולכן כל אדם שרוצה להניח תפילין של רבינו תם, יתנה מראש שאינו רוצה לקבל על עצמו מנהג זה בתורת נדר.

ובדיעבד מי שכבר נהג כן 3 פעמים ולא התנה שיהיה בלי נדר, צריך לעשות התרת נדרים, אלא אם כן הוא מסר מודעה בערב ראש השנה שהוא מבטל את כל הנדרים שהוא עתיד לנדור, יש שפסקו שמסירת מודעה זו מועילה למנהג טוב שנהג 3 פעמים, שעל ידי מסירת המודעה אין הנדרים חלים, אמנם לכתחילה ראוי בכל אופן לעשות התרת נדרים.

2. מי שנוהג להניח תפילין של ר"ת בכל יום לאחר התפלה, וקרה לו מקרה שלא הספיק להניחם בבוקר, יעשה מאמץ ויניח בשעה אחרת במשך היום.

מקורות

1. מה שכתבנו שמסירת מודעה מועילה לבטל את הנדרים שחלים על ידי מנהג טוב שנוהג 3 פעמים כך מבואר במנחת שלמה קמא סימן צ"א אות ב' ועיין בספר הליכות שלמה הלכות ראש השנה פרק א' סעיף ט' ובהערות שם.