לתרומות לחץ כאן

הרהור באמונת ה', ועניית אמן במקלחת ובית הכסא

א. האם כשאני מתקלחת/בשרותים מותר לי לחשוב על דברים באמונה??

ב. אם אדם אחר מברך כשאני נמצאת במקלחת ההם מותר לענות אמן?

תשובה:

כאשר מתקלחים או נמצאים בשירותים וכדו', אסור לדבר או להרהר בדברים שבקדושה, ובכלל זה הוא לחשוב באמונה או לענות אמן על ברכות שאדם אחר אומר. אולם מותר לחשוב בדברי מוסר כגון כמה שהוא שפל ועומד להיות רימה ותולעה וכיוצא בזה.

בזמן שנמצאים במקום שאסור להרהר או לדבר בדברים שבקדושה, יש לחשוב בחשבונות של הבית, לתכנן דברים שנצרכים וכד', ללמוד חשבון אנגלית אלגברה קריאת ספרי אנצקלופדיה וכיוצא בזה.

מקורות:

שו"ע או"ח (סי' פה ס"ב) ובמשנ"ב (ס"ק ה-ו), אפיקי מגינים (סק"ו), ועי' חכמת שלמה שרצה לחדש שלהרהר במציאות ה' ית' [דהיינו אמונה] מותר להרהר בבית המרחץ ובביה"כ, משום שהם דברים נשגבים שלא נתפס בהם גדר טומאה, אולם מזה שכתבו כל הפוסקים להרהר בחשבונותיו, ולא מצאו עצה בשבת אלא להרהר בבנינים יפים וכד', ולא כתבו עצה פשוטה להרהר במציאות ה' ולהחדיר בתוכו אמונת ה', מוכח שסוברים שאין בזה היתר, וכיון שכל הפוסקים כתבו את דברי הספר חסידים הנ"ל להרהר בחשבונות וכד', מוכח שסברו שאין זה להלכה, וע"ע בספר בני ציון (לרב"צ לכטמן, סק"ב ד"ה וראיתי) שהאריך עוד בזה שאין היתר להרהר בדברי אמונה במקומות המטונפים, וע"ש שהוכיח מזה שדוד המלך ע"ה עמד בבית המרחץ וראה שהוא ערום מן המצוות עד שנזכר במילתו, ואם יש היתר להרהר באמונה הרי מקיים בזה מצוה ומדוע היה ערום מן המצוות, ומוכח שאסור, ומלבד זאת לדעת המשנ"ב שאסור לקיים מצוות כגון לשמוע תקיעת שופר וכיוצ"ב (עי' סי' תקפה בבה"ל שם) במקומות אלו ודאי שאסור. (שו"ר שכבר העירו כן בדברי האחרונים, עי' יסוד יוסף (טהרת יו"ט חי"ג עמ' עט, תשובת הרה"ג ר"י אדלער) ושם כתב ג"כ מצד איסור קיום מצוות, וגם מצד שנחשב לדברי תורה, וע"ש במה שתירץ קושית החכמת שלמה שהוכיח דבריו שחייבים גם אז לחשוב כן, שאם לא כן איך נקיים מצות שיויתי ה' לנגדי תמיד במקומות אלו, [וע"ש עוד בספר הנ"ל בתשובת רש"נ גרינברג ושאר רבנים בענין זה].

[יתירה מכך חידש בספר אורח נאמן (לרמ"נ אויערבאך, סי' פה סק"א) שאפילו לעשן בבית המרחץ אסור משום שצריך ליתן שבח לה' על העישון, ורק בבית הכסא מותר משום שזה עוזר לפתיחת הנקבים, אולם בבית המרחץ יש להחמיר שלא לעשן אפילו שאין מברכים על העישון מכל מקום יש לשבח את ה' על הנאתו, ואין לעשות זאת בבית המרחץ]

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם מותר גם להוציא מפיו מילים בשפה נכרית בלימוד אנגלית בבית הכסא ?
    דמה שידוע לי בעברית מחמירים בכך ע"פ מה שכתב הבן איש חי שבבית הכסא המילים הולכות למקום טומאה וקליפות וכולי .. האם ניתן באנגלית להקל ולהוציא מפיו את המילים כמובן רק באנגלית ..

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל