מתנות לאביונים לחץ כאן

דיני צניעות בין אח אחות

1. האם מותר לאשה נשואה לגלות שיער ראשה בפני אחיה ובית אביה? בין אם נידה בין אם לא.

2. וכן האם מותר לאשה נשואה גלות שיער ראשה בזמן נידתה בפני בעלה?

3. וכן האם מותר לאשה נשואה לשיר או וגעת באחיה שהוא גם כבר נשוי או שאין זה מותר והאם מותר לאחיה לגעת בה או ללחוץ לה יד אחרי שהיא כבר אשת איש? תודה רבה

תשובה

1. אסור לאשה נשואה לגלות את שערה ליד אחיה, גם אם היא לא נדה.

2.אסור לאשה נדה לגלות את שערה ליד בעלה.

3. אסור לאשה (או לבחורה) לגעת באחים שלה נגיעה של חיבה, ואסור לה ללחוץ להם יד,

ולעניין שירה ליד האחים, הרבה פוסקים מתירים, ויש אוסרים.

מקורות

1. אף שמצינו כמה דינים שלא נאסרו ביחס לאח ואחות, [איסור יחוד לזמן קצר, שמיעת קול זמר לפי חלק מהשיטות…] מכל מקום לגבי האיסור של גלוי שער לא מצאתי מקור שמחלק בין אחות לאשה אחרת.

2. עיין באגרות משה יו"ד ח"ב סימן ע"ה.

3. לענין איסור נגיעה של חיבה בין אח לאחות, עיין בשו"ע אבן העזר סימן כ"א סעיף ז' ובנו"כ שם.

ולענין שירת אשה ליד אחיה עיין בספר אורחות רבינו עמוד נ"ה שכתב בשם החזון איש שאסור לאח לשמוע את שירת אחותו, אמנם דעת הרבה פוסקים להתיר עיין בשו"ת דברי יציב אהע"ז סימן ל"ו ובספר אבן ישראל ח"ט סימן ס"ג.

הצטרף לדיון

15 תגובות

  1. שלום וברכה,

    לעניין מה שכתב הרב שליט"א, שאישה נידה אסורה בגילוי שערות ראשה בפני בעלה, יש לציין שמר"ן הרב עובדיה יוסף שליט"א מתיר באופן מפורש בספר 'תורת הטהרה' שנכתב ע"י בנו הגאון הרב דוד יוסף שליט"א.

    בברכת התורה ולומדיה.

  2. עצה לכל בת מלך מלכי המלכים הקב"ה. נא תכבדי את עצמך – וגם הסביבה תכבד אותך יותר!!! איך אני יודעת שהצניעות צריך שיפור? בגלל כשאני הולכת ורואה את כל הפאות המסולסלות, ואת הבגדים הצמודים והפרוצים ביותר, כל חלקי הגוף בולטים!! כן אני יכולה להעיד שאני רואה “כל” חלקי הגוף בולטות, אפילו מרוב נשי החרדים! אז מה אם הגוף מכוסה.. אבל איפה הצניעות! איפה רבונו של עולם? איפה הלב שלנו? איפה ההרגש שלנו? איפה היראת שמים שלנו? איפה שרה באוהל? איפה הצניעות של יראת ד’? איפה שקר החן והבל היופי? זה מזעזע!!! תגידו לי, איך השם יתברך יכול לראות ולסבול את זה, ועוד מי דורש מהנשים להתלבש בפריצות?

    מי דורש? הנשים תמימות, שטוענות “אני עושה את זה בשביל בעלי” ועל זה ד’ מאוד כועס עכשיו, זה הבושה הכי גדולה לחרדים שהבעל לא שומר את העינים שלו ומסתכל ברחוב בנשים פרוצות, ורוצה שאשתו תתלבש יפה (שהיא התלבש כ-ז-ו-נ-ה כשאר נשי חרדים, עם חצאיות מיני חולצות צמודות…) שמושכת העין של בחורי חמד ואברכים, בושה!!! אלף אלפי פעם!!! אני פשוט מזועזעת שהשם ישמור את כל עם ישראל וכולם יזכו לעשות תשובה שלמה באהבה ובשמחה.

    חז”ל אומרים שאלמלא נתנה תורה היינו לומדים צניעות מחתול, תראו איך הם בקושי נראים עושים צרכים, לעומת הכלב ההופכי לו, והם מכסים במדויק. נראה שד’ נותן לנו כלי להשפיע, רק ננצל. אנא ד’ בזכות התשובה של הנשים צדקניות, שמהיום ילבשו רק מטפחת, אמור לכל צרותינו די.

    אנחנו בדור האחרון שלפני הגאולה- דור בו תנאים לא רצו להיות. ועכשיו המלחמה האחרונה היא המלחמה על קדושת ישראל. היצר הרע משתולל עכשיו, בהבינו שעוד רגע קרב סופו, והוא יודע “אלוקים של ישראל שונא זימה הוא” אז הוא מנסה להגיע לכל סוגי הציבור בישראל וגם לצערנו אצל החרדים..

    על כן בנות ישראל קדושות עלינו להתחזק ולהיות בעוז ותעצומות נפש בכדי לקיים והדר בלבושנו ואז יקוים בנו הפסוק ותשחק ליום אחרון. כי בזכות נשים צדקניות יבוא גואל! ובל נטעה יש לנו אחריות גדולה מאוד על שלום עם ישראל וכן זה מתבטא במלבושינו אנחנו לא לבד בעולם. על כל איבר ואיבר שברא ד’ באישה ביקש ואמר “בתי היי צנועה” וגם לחרדיות יש מה לשפר, החצאית הקצרה כדאי שתחזור להיות ארוכה, הפאה המתנופפת כדאי שתהיה מתפחת. ובכלל אנחנו חיילים של המלך הבנים שלו ואנו לא חסים על כבוד השכינה הקדושה? בואו נתחזק ונביא יחד את הגואל!!!

    אפילו "הגויה" המלכה של אנגליה, שומרת על צניעות כמו שחרדית צריכה לשמור, והיא יודעת שכבודה של בת מלך פנימה כל שכן כשמדובר במלך העולם ולא בבשר ודם. פירוש המילה צניעות הוא מלשון "להצניע" – כלומר להצניע איברים.

  3. חבל מאוד שניתנה כאן במה למגיבה "רונה", שגם השתמשה במילים מזעזעות, ועוד כלפי הנשים הצדקניות החרדיות שהולכות כפי מרנן ורבנן.

    וגודל מעלת קישוט האשה לבעלה, מובא במקורות רבים, ויכולה להתקשט גם לחברותיה וגם ברחוב ולא רק בבית, כפי שמוכח מהמקורות הבאים. אמנם לפי גדרי הצניעות, לא לבלוט ולא למשוך תשומת לב יתירה, ולהקפיד לכסות מה שצריך לכסות.

    ◄ אשה מקושטת לת"ח

    בגמ' במסכת שבת (כה:) איתא, "מאי ותזנח משלום נפשי, אמר רבי אבהו: זו הדלקת נר בשבת. נשיתי טובה… רבי אבא אמר: זו מטה מוצעת ואשה מקושטת לתלמידי חכמים".

    ◄ אשת ת"ח צריכה להיזהר יותר

    בספר אורחות חיים (חלק ב', הלכות כתובות) לרבי אהרן הכהן מלוניל (מהראשונים בתקופת הרשב"א), כתב על גמ' זו: "דרשו רז"ל על פסוק נשיתי טובה, "זו מטה נאה ואשה מקושטת לתלמיד חכם". פירוש, כדי שלא יתאוה לאחרת לפי שיצרו גדול משאר בני אדם, כמו שאמרו רז"ל כל הגדול מחבירו יצרו גדול ממנו, לפי שיצר הרע מתגרה בו כל היום להחטיאו. נראה מזו שאסור לת"ח להניח לאשתו שתתנוול אפילו בימי אבלה, כדי שלא תתגנה בעיניו, שמא יכופנו יצרו להתאוות לאשה אחרת. דומיא לדההיא דאמרו רז"ל, אין הבוגרת רשאה לנוול עצמה וכו', וזו נמי אסורה כדי שלא תתגנה ותביא בעלה לידי מכשול תאוה. וכן בכל אשת איש, אלא צריך להשמר יותר לתלמיד חכם".

    ◄ להשתדל לקחת נשים יפות

    כן כתב הגאון רבי אליעזר פאפו זצ"ל בספר "פלא יועץ" (בערך "יופי"), וזה לשונו: "כתיב שקר החן והבל היופי… אבל אם מוצא יופי ויראת ה' במקום אחד, בוודאי שיבחר ויקרב גם את היופי, שהרי אמרו (כתובות נט:) "אין אשה אלא ליופי…" וראוי לכל אדם להשתדל לקחת לבניו נשים יפות, כדי שלא יתנו עיניהם באחרת. וכן מטעם זה ילביש את אשתו ויקנה לה תכשיטין ביותר ממה שיש לו, כדי שתמצא חן בעיניו ולא יתן עיניו באחרת".

    ◄ בזכות שמתקשטת, דעתו רק עליה

    כן כתב בספר "דרושי רבי משה מאימראן" (דף ר"ל), להגאון המקובל רבי משה מאימראן זצ"ל, מחכמי מקנאס שבמרוקו, וזה לשונו: "בטח בה לב בעלה ושלל לא יחסר. בפרשת חוקת פירש רש"י שלל, ביזת מלבוש ותכשיטין. ויובן ע"פ מה שאמרו בפרק ג' דתענית, אבא חלקיה… כי מטא למתא נפקא דביתהו לאפיה כי מקשטא. ויהיב טעמא התם, כדי שלא ליתן עיניו באשה אחרת. ולכן אמר שאשת חיל זו, בטח בה לב בעלה, שהיו עיניו ולבו בה כל הימים, ולא עלתה על לבו אשה אחרת מעולם, אלא בטח בה לבו שלא היה מהרהר בזולתה, יען כי "שלל" שהם התכשיטין, "לא יחסר", אינו מחסר לה שום תכשיט וקישוט, וכיון דמקשטא לאפיה, לא יהיב דעתא אלא עליה".

    ◄ מי שאשתו כעורה, נותן עיניו באשת חבירו

    כן כתב בהגהות יעב"ץ למסכת יבמות (סג:) הנדפסים בסוף המסכת, וזה לשונו: "אשה יפה אשרי בעלה, מספר ימיו כפליים. קמ"ל שלא ישא כעורה… כדי שלא יתן עיניו באשת חבירו. היינו דסמיך ליה "העלם עיניך מאשת חן פן תלכד במצודתה וכו', מאן דעבד הא עבד הא".

    ◄ ת"ח צריך אשה נאה

    בספר "אור החיים" על התורה, להגאון הקדוש רבי חיים בן עטר זצ"ל, בפרשת ויצא, עה"פ "ורחל היתה יפת תואר ויפת מראה", כתב לפרש זאת ע"פ הגמ' בשבת (כה:) שתלמיד חכם צריך שתהיה לו אשה נאה כנגד יצר הרע, והתורה באה ללמד לאדם דעת לקחת אשה נאה.

    ◄ האיפור והקישוט הוא גם בחוץ, לכל העולם

    מרן הגאון פאר הדור והדרו, רבי שלום משאש זצוק"ל, ראב"ד ירושלים ורבה של יהדות מרוקו, כתב בספרו "שמש ומגן", שהיום נהגו לצאת איש ואשתו לרחובה של עיר, והנשים היום יוצאות הרבה בחוץ, ועל כן אשה שאינה מתקשטת בחוץ, היא מתגנה בעיני בעלה, וכל מה שנאמר במקורות הנ"ל, שייך גם בהתקשטות בחוץ (כמובן לא באופן יוצא דופן ובולט), וכך כתב:

    "מצוה וחובה על הנשים להתקשט לבעליהן ולכל העולם בהיתר, ולא להתנוול ע"י מטפחת ויגרמו לבעליהן לתת עיניהם באחרות ח"ו, וכמה חששו חז"ל והתירו הרבה איסורין שלא תתגנה האשה על בעלה".

    ◄ דבר פשוט זה אינו צריך מקורות

    כשנשאל על דבריו אלו, ע"י הרב משה לוי זצ"ל, ענה לו בזה הלשון:

    "ומה שתמה כת"ר על מה שכתבתי בסוף דברי שהדבר ברור להתיר, וגם מצוה וחובה על הנשים להתקשט לבעליהן ולכל העולם בהיתר. וחז"ל התירו כמה איסורים כדי שלא תתגנה אשה על בעלה. ע"כ. וע"ז תמה כיצד אני מצוה לנשים להתקשט לכל העולם, וזה איסור גמור, ובודאי סכין המהירות פלטו, ולבעליהן זה ודאי מצוה, אבל הקישוט לבעל הוא בבית, לא בשוק וכו', עכ"ל.

    ברוך ה' אין כאן סכין, ולא מהירות, ולא פליטה, אלא בכוונה גדולה. והמידה האחת המיוחדת שיש בי, שחנן אותי ה' יתברך בחסדו הגדול, היא שאין אני נבהל להשיב, ואיני ממהר להוציא שום פסק דין מתחת ידי עד שאני מניחו ומתבונן בו וחוזר עליו הרבה פעמים, ומזה יצא לי הרבה פעמים להגיה ולשנות הרבה דברים, ואני שמח בזה. ולא כמו אחרים שמשיבים מהר על אתר, מה שבא לדעתם בהשקפה ראשונה, ומזה יוצא להם מאמר חז"ל פרי המהירות חרטה, וגם כבודו נתפס בזה כעת".

    ◄ הבעל יתבייש אם אשתו תתכער ברחוב

    "והאמת היא שבזה לא הוצרכתי למקורות, בדבר הפשוט והניכר לכל העולם, שכל הנשים שבעולם וגם אשת כת"ר בכלל, כאשר רוצים לצאת לשוק, אז מתלבשות יפה בבגדי כבוד כדי שיתראו בכלל נשים נכבדות ויקרות, ובבית אין לובשין אותן, שהם יקרים. וגם בבית מטפלים בבנים ובבישול ובכל צרכי הבית, ויתלכלכו להם. גם מעולם לא יצאו לשוק בבגדי בית, שבזה הן מורידין את כבודן ואת כבוד בעליהן, ובודאי שצעוק יצעק הבעל על אשתו אם יראה אותה מנוולת בשוק לפני חברותיה, ותתגנה בעיניו, אף אם תלבש בגדי כבוד בבית, כי הבעלים מקפידים על השוק יותר מהבית, ופוק חזי מאי עמא דבר, אין צריך להאריך בזה. וגם הבעלים בבית מסירים בגדי כבוד של השוק ולובשים בגדים פשוטים שיוכלו ללכלכן וכיוצא, וגם שיהיו בני חורין מעט מכובדם של בגדי השוק, וזה שייך גם בנשים, ובפרט שע"פ רוב ולפי רוח היום, יוצאים יחד לשוק בעל ואשתו בבת אחת, ויתבייש לראות אשתו מנוולת כמו ערבית, בתוך נשים אירופאיות מלובשות ומקושטות כראוי לרוח הזמן ובהיתר".

    ◄ כך מקובל מגדולי ישראל

    כדבריו כתב הגאון רבי גבריאל ציננער שליט"א בקובץ אור ישראל ל"ו, וזה לשונו: "עוד מקובל מגדולי ישראל טעם על שלא רצו להחמיר כל כך בזה [ולאסור לבישת פאה], מפני שלא תתגנה על בעלה. ובפרט בדורותינו אלה ראו ענין זה נחוץ למאוד, שדרכו לצאת חוצות לפרנסתו".

    מפורש בגמ' תענית

    ◄ כדבריהם מפורש בגמ' תענית כ"ג, וזה לשון תרגום "מהדורת שוטנשטיין" שם: "אבא חלקיה היה נכדו של חוני המעגל וכו'. פעם אחת היה העולם זקוק לגשם, שלחו החכמים זוג חכמים אליו לומר לו לבקש רחמי שמים שיבואו גשמים. הלכו לביתו, אך לא מצאו אותו שם. הלכו לשדה לחפש אותו, ומצאוהו שהיה עודר בשדה וכו'. כשהגיע לעיר, יצאה אשתו לקראתו כשהיא מקושטת בתכשיטים". ע"כ. והלכו כך עד שהגיעו לביתו וכו'. ובהמשך מובא בגמ': "אמרו לו החכמים לאבא חלקיה, אנו יודעים שהגשם בא מחמת תפילת הרב, כלומר: מכירים אנו בגדולתך ואין אנו מהרהרים אחריך. אלא שבכל זאת אנו מבקשים שיסביר לנו הרב את פשר הדברים האלה הנראים לנו תמוהים… מאיזה טעם, כאשר הרב הגיע לעיר, יצאה אשתו לקראתו כשהיא מקושטת בתכשיטים? אמר להם אבא חלקיה: כדי שלא אתן עיני אלא בה, ולא באשה אחרת". ע"כ.

    והנראה בפשטות בביאור הדברים, שהחכמים תמהו: מדוע יצאה אשתו לקראתו עד פתח העיר כשהיא מקושטת, והלא היא מכשילה בזה את עין הרואה, והיה לה להתקשט רק בביתה לעיני בעלה ולא לעיניהם! (ובספר "בן יהוידע" כתב: "החכמים שידעו בה לא הסתכלו בה ח"ו, אלא כך נזדמנה ראייתה לנגדם בעל כרחם, וכאשר אמרו בגמ' על רבן גמליאל כשראה ריבה אחת ובירך על ראייתה"). וענה להם אבא חלקיה, שהעיר אינה כמו השדה, כי בעיר מצויות נשים, ויש חשש שיתן עיניו באשה אחרת, ועל כן באה אשתו הצדקת כשהיא מקושטת, ללוותו בהליכתו ברחובה של עיר, כדי שלא יתן עיניו באחרות עד שיגיע לביתו. ואע"פ שגם אחרים יכולים לראותה מקושטת ויהרהרו אחריה, הרי זו חובתם שלא להסתכל בה, והיא יצאה ידי חובתה כשאינה לובשת בגד אדום וכו', ואינה יוצאת דופן בין הנשים.

    ◄ לא אסרו חכמים על האשה להתייפות ברשות הרבים

    כתב מרן הגר"ש משאש (שו"ת תבואות שמש): "לא אסרו חכמים לאשה שתתייפה כל מה שתוכל, רק שיהיה בהיתר, ועל האנשים לשמור עצמם שלא יביטו בהם. ואם באנו לזה, הלא כמה נשים יפיפיות שאפי' יכסו ראשן במטפחת ובצעיף, הלא רק מחמת רוב יופיין יש גירוי יצה"ר, האם נאסור עליהם לצאת לשוק, או נאמר להם לכסות פניהם כגויים כדי שלא יביטו בהם אנשים? וגם ישנם היום הלובשים איזה כובעים או מטפחות על ראשן יוצאים מן הכלל ובוחרים בזה יותר משערותיהן, ויש בזה גירוי יותר מהשיער, האם נאסור להם? גם צורת המלבושים של היום נשתנו, ואע"פ שמותרים ע"פ הדין, יש בהם גירוי יצר שמייפים האשה מאד, האם נאסור להם? אלא ודאי כל מה שהוא מותר ע"פ הדין, בין אם תכסה בבגד, או בשיער, העיקר הוא שלא יהיה מגופה, הוי ליה מלבוש על ראשה, ואין לנו להיכנס אם הוא מייפה אותה או לא, דזהו ענין הגברים שחובתם שלא להביט, ואפי' תהיה מכוסה בכובע אין ראוי להביט".

    ◄ לא ברשיעי עסקינן

    כדבריו כתב הגאון רבי בנימין זילבר זצ"ל, חבר מועצת גדולי התורה, בשו"ת אז נדברו (חלק י"ד סי' מ"ז), וזה לשונו: "אשה מותרת לצאת בבגדי צבעונין, אף שמדינא אסור להסתכל בבגדי צבעונין של אשה, אפי' בתלויות בכותל… וכן ביו"ט משמחה בבגדי צבעונין, ולא אמרו שצריכה להתלבש בחוץ בבגדים שחורים. וכל הפרק במה אשה יוצאת המדובר באיסור יציאה בשבת בתכשיטין, משמע דבחול שרי ולא חוששין להסתכלות, דלאו ברשיעי עסקינן שמסתכלים בכוונה על נשים".

    ◄ בזמן חז"ל יצאו בתכשיטים לרחוב

    כן כתב הגאון רבי יהודה שיינפלד שליט"א, בשו"ת "אוסרי לגפן" (חלק ט' עמ' קע"ה ואילך): "אי אפשר לאסור להתנאות ברה"ר, דכך טבע האשה מבריאת העולם (עכ"פ מאז שאכלה מעץ הדעת), ובזמן חז"ל יצאו בתכשיטין לרה"ר בימות החול, ורק בשבת אסרו שמא תשלוף להראות לחברתה, ומבואר שהתכשיטין היו להתנאות לפני חברותיה ולא רק בפני בעלה, ומפורש בחז"ל שמשמחים אותה ברגל בבגדי צבעונין, ועיין כתובות (סה.) רש"י ד"ה לך ולחברך ולחברורך, "שלא אתבזה על הבריות", הרי שכך דרך האשה מאז ומתמיד, צא ובדוק אצל הנשים הצנועות ביותר, שלובשות בגדים נאים יותר מבעליהן שלובשים חליפה שחורה פשוטה".

    ◄ מפורש בשו"ע וברמ"א להתיר

    היתר יציאה לרה"ר בתכשיטין, מפורש במסכת שבת, וראה בתוס' שם (דף סד: ד"ה רבי ענני), וזה לשונו: "ואנו שאין לנו רשות הרבים גמור… הרי היא כחצר שאינה מעורבת ומותרות נשים שלנו להתקשט בטבעות ובתכשיטים". וברא"ש שם: "הלכך מותר להתקשט בחצר וכן נמי ברשות הרבים שאין רחב ט"ו אמה". ובשו"ע או"ח (סי' ש"ג סעיף י"ח): "והאידנא, נשי דידן נהגו לצאת בכל תכשיטין". וברמ"א שם: "עכשיו שכיחי תכשיטין, ויוצאים בהם אף בחול". והביאוהו כל האחרונים.

    ◄ אין שום מצוה אצלינו שהאשה תתכער

    הגאון רבי יוסף קאפח זצ"ל, חבר בית הדין הרבני העליון, ומגדולי חכמי תימן, כתב בתשובה כתב יד: "פאה נכרית קדושה ומקודשת, והלוואי וכל בנות ישראל ינהגו בה. כי אין שום הלכה אצלנו שיש לקחת את האישה לדקורטור [מעצב] כדי שיבחר ויתאים לה את הלבוש המכער אותה דוקא, אלא מותרת להתנאות בפאה נכרית. ועיין פירוש המשניות [לרמב"ם] שבת פ"ו מ"ה. ומחלוקת האחרונים בזה ידועה, עיין שדי חמד" (קובץ המשביר עמ' מ'). וכן הביא בספר "ברכת משה" על הלכות ברכות (פרק א' סעיף מ"ב בהערה): "וכ"כ מורי הגאון זצ"ל בתשובה כתב יד וזה לשונו, גם כיום לדעתי יכולה הכלה לחבוש פאה נכרית יפה שביפות ונהדרה שבנהדרות, והכי איתא במשנה, והוי כיסוי ראש מעליא".

    וכן כתב בספר "עוז והדר לבושה" שקיבל הסכמות מפוסקי ההלכה המחמירים ביותר, ולהלן ציטוטים נבחרים מתוך הספר.

    ◄ בעמ' 6: "אני מודעת לכתר בת מלך המעטר את ראשי, ולאחריות הבאה אתו. כיום אני לוקחת בחשבון ונזהרת מאד להיראות במיטבי ולגרום הנאה לכל מי שפוגש אותי, בפרט לבעלי".

    ◄ בעמ' 9: "נשים צריכות להתלבש בצורה נעימה ובטוב טעם… ההלכה מכירה בהחלט בצורך הקיים אצל נשים להתלבש בצורה נעימה ובטוב טעם, ואף מעודדת אותן לכך".

    ◄ בעמ' 46: "גם אשה או נערה הלובשת בגדים צנועים מדי, בצורה שתפגין את צניעותה בפני כל, מנצלת את בגדיה הצנועים להשגת מטרה שהיא היפך הצניעות… לפיכך, אין ללבוש חצאית המגיעה כמעט עד הרצפה, ללבוש בגדים קודרים מדי, לפסוע בפסיעות מעודנות מדי, וכו', כי כאמור הפגנת יתר של צניעות היא בעצמה חוסר צניעות".

    ◄ בעמ' 105: "מותר לה להיראות נאה בצאתה מביתה, וכך עליה לנהוג, משום שהקב"ה העניק לנשים חן, כדי שתיראנה נחמדות תמיד".

    ◄ בעמ' 226: "אשה נשואה… עליה להתלבש בצורה נעימה ונאה, באופן המשקף את שמחתה ואצילותה".

    ◄ בעמ' 226: "כיון שכיסוי הראש ממלא תפקיד כה חשוב, מתאים שסגנונו ישקף את עדינותה הפנימית ורגישויותיה של בת ישראל. לפיכך, עליו להיות פריט לבוש המוסיף חן ואצילות למעמדה המלכותי של האשה היהודיה".

    ◄ בעמ' 252: "במקום לגלוש לקיצוניות זו או אחרת, עליה להקפיד על תסרוקת נעימה למראה, היוצרת רושם מכובד ואפילו נאה. בת ישראל שייכת הרי למשפחת המלוכה, והופעתה צריכה להעיד על כך".

    ◄ בעמ' 298: "ראוי שנשים ובנות תקפדנה על הופעה נאה ונעימה".

    ◄ בעמ' 319: "עיקר הגוף צריך להיות לבוש בצורה נאה ומלאת חן".

    ◄ בעמ' 319: "שמלה יפה מסיטה את תשומת הלב מהגוף עצמו. לפיכך, טוב וראוי לשמלה שתהא פרחונית ומקושטת בכל צורה שהיא, בתנאי שהיא לא בולטת במיוחד ביופיה ואינה מושכת תשומת לב מופרזת".

    ◄ בעמ' 380: "יש נשים המתלבשות בבגדים קודרים וחדגוניים, וכמעט שאינן מקדישות מחשבה להופעתן. ביניהן יש אפילו כאלה, הנוהגות כך מתוך רגש מוטעה של צניעות וענווה. לדוגמא, לא איכפת להן כיצד נראית הפאה שעל ראשן, והן יוצאות מביתן חבושות פאה לא מסורקת ומוזנחת. בנוסף לכך, הן לובשות שמלות חסרות צורה וצבע, משוללות כל חן. סגנון לבוש כזה גורם תחושת אי נוחות לרוב הנשים, היודעות להעריך טעם טוב ולבוש אסתטי, ולכל הפחות מצפות מאשה שתקפיד על הופעה נאה ונעימה. התלבשות בבגדים קודרים ועלובים אינה מעשה מצער ובלתי חברותי בלבד, בנוסף לכך יש כמה סיבות חיוביות ביותר מדוע נשים ובנות צריכות להקפיד תמיד על הופעה נאה ולבוש נעים לעין".

    ◄ בעמ' 398: "תכשיטים הינם חלק טבעי מלבושה של האשה, בתנאי שהם נעימים ועדינים. מותר אפילו לענוד תכשיטים במקומות ציבוריים… למעשה אנו מוצאים בחז"ל שאפילו נשים חשובות ביותר, כאשתו של רבי עקיבא, ענדו תכשיטים".

    ◄ בעמ' 399: "הבה נדאג שפנינו יקרינו עדינות, מידות מתוקנות ושמחת חיים, להנאת הזולת".

    ◄ בעמ' 401: "חינה של בת ישראל וענוותנותה אינם מוסתרים כאשר היא עונדת לגופה תכשיטים בטוב טעם – נהפוך הוא, התכשיטים תורמים לחן, לאצילות ולמראה הטוב בהם התברכו בנות עמנו במידה גדושה".

    ◄ בעמ' 405: "כבר הוסבר במקום אחר כי האשה והנערה צריכה להתלבש בבגדים נאים ולהתקשט בתכשיטים מתאימים, כדי להקרין תדמית נאה ומלאת חן יהודי".

    ◄ בעמ' 406: "השימוש הנכון באיפור משפר את הופעת האשה ויוצר תדמית בריאה, מאושרת ונעימה לעין".

    ◄ בעמ' 413: "כך צריכה להיות גישתה של האשה, עליה להופיע בין אנשים במראה נאה ומלא חן".

  4. צרם לי ריבוי ההתייחסות לנושא החן והיופי באישה מחוץ לבית. במיוחד כשהנושא הבעייתי יותר כיום הוא התייפות יתר ברחוב ולא הזנחת יתר. כמדומני גישה זו יכולה להביא לתוצאה הפוכה מהמתבקש ויש בה פתח לבעיות. ביחוד בדור הזה בו נפרצו הרבה גדרות בעניין הצניעות והפכו לדבר של מה בכך. אולי דווקא לכן בחר המחבר לפנות אל בנות ישראל בגישה זו אך עם זאת, האם נכון להציג את הגישה הזו כהנהגה לכתחילה? לעודד נשים המתלבשות בפשטות ולא מתאפרות (ולא הכוונה לאישה עם כתמים על החולצה, חצאית טריקו וחצי מטפחת שכמעט נופלת מהראש) לפגום במדרגתן? להציג אותן כ'בולטות בצניעותן'? כדי שהסביבה תוכל 'להינות מהן' ולא להצטער בגינן?(!!)
    דומני כי שימת דגש יתר על עניין החן באישה הביא את המצב כיום ברחוב להיראות כפי שהוא נראה. גישה שיש בה פתח גדול גדול למכשולות.
    אישה המכשילה גברים בראייתה גם כן פוגעת בבעלה ובתורתו לא פחות מאשר זו הגורמת לו להתבייש בכך שאישתו מסתובבת ברחוב בלבוש חדגוני ואפרורי עם מטפחת פשוטה לראשה, וגם בגברים האומללים ברחוב/בעבודה שעליהם מוטלת המשימה הקשה מנשוא של לא להינות מיופיין. גבר שיזכה להתעלות ולהתקדש בלימודו בזכות צניעותה של אישתו (שיש לה קשר הדוק להצלחתו בלימוד) וישתדל לשמור על עצמו (מה שיכל להיות קל יותר בלי אותן נשים מטופחות ומלאות חן 'יהודי') אני מאמינה כי יזכה לכבוש את היצר לא פחות מאותו הגבר שאשתו מתאפרת ומתייפייפת ללא הרף בשביל כל העולם. אשמח לשמוע האם הרב מזדהה עם הציטוטים מהספר עוז והדר הנזכרים למעלה. תודה רבה.

  5. אשה מטבעה זקוקה להתייפות, ולכן מה שסולידי צנוע ומקובל ואינו מושך את העין, זה מותר, ואין מקום לעודד אשה לכוף את טבעה וללחום כנגד הרצון הזה ככל שהוא בא בהיתר ובקדושה, כפי שלא נאמר לגבר שיצום ולא יאכל כל יום עד הערב, אדם נדרש לחיות כפי טבעו רק לעשות זאת בצורה הנכונה על פי התורה. אינני נכנס לפרטים, גם לא כל אשה יש לה את אותם צרכים, ולא בכל קהילה יש אותם הרגלים, אני רק אומר את העקרון, שהיום יש אנשים שמתוך רצון ללחום למען הצניעות משכנעים נשים ללכת כנגד טבען, שוברים אותן, גורמים למצוקות שונות וזו לא הדרך. תמיד קיצוניות אינה נכונה, יש לנהוג כפי ההלכה..

  6. אני מודה לכם על התגובה.
    אני רוצה להדגיש שהקושי שלי עם הציטוטים שבספר נובע מהעידוד להתייפות בדווקא, גם אצל מי שלא קיים הצורך. מתשובתכם נראה כי הכוונה בספר היא לעודד את זה בכל זאת מנת לעורר את אלו המחמירות מעבר לכוחות הנפש שלהן, על מנת שלא ישברו. אך להציג זאת כמעלה ממש, האין זה מטעה? בהתחשב בכמות הנסיונות הלא נגמרת שיש בעניין הצניעות כיום, האין זו פירצה מסוכנת? (חנויות בגדים בערים חרדיות שלא עונות על גדרי צניעות בסיסיים לכל הדעות/יציאה של נשים לשוק העבודה עם גברים הנוהגים בחוסר צניעות ועוד) חומת ההגנה שהצניעות ה'קיצונית' בדמות לבוש אפרורי ופשוט, נטולת איפור או תכשיטים, מעניקה לנו מפני ים הנסיונות שבחוץ, היא יקרה מפז. לומר לאישה כי מותר ואף מצווה ללכת עם בגדים נאים אשר הגדרתם נתונה לפרשנות אישית, מועדת לפורענות (לא על כל בגד ניתן לדעת לפי הלכה 'יבשה' האם הוא צנוע או לא, ועקב הקושי במציאת בגדים העונים לגדרי ההלכה כמעט בלתי אפשרי שלא ליפול בזה) והיא מסוכנת הרבה יותר מכמה נשים שיתלבשו בצניעות יתר. כל אדם בעל זוג עיניים יוכל להודות בפה מלא כי חוסר צניעות המתבטא באי קיום גדרי הלכה בסיסיים, (לפעמים רק בדקויות אבל הלכה היא הלכה לא?) הוא משהו שהפך לדבר נפוץ ורווח ואף אחד לא מרים על זה גבה אפילו. גם במשפחות הכי טובות. ולכן אין הדעת שלי יכולה להכיל את הקריאה לתקן את הנשים המצטנעות יתר על המידה ולא לזעוק מרה על מה שקורה בצד ההפוך. שנזכה לגאולה השלמה ברחמים.

  7. אינני מסכים שיש בעייתיות בגישה המוצגת בספר, כשרוצים לבקר ספר צריך לקרוא את המכלול שבו ואת האוירה המנשבת ממנו ואת המקצועיות של החומר שהוא מביא והאופן שבו זה מוצג, לקחת מילה פה ושם ולהוציא אותה מהקשרה זו לא בחינה הגונה, אני חושב שהספר מצויין.

  8. מדוע לדבר כך? וכי ראית את השעה בה נשלחה תגובתך? חייבים לראות כל דבר גם באמצע הלילה? אי אפשר להמתין מעט? הנה בא בוקר וראינו והגבנו…

  9. הגבתי כך כי נראה היה שתגובתי נמחקה ואיננה עוד ממתינה לאישור ולא כיוון שלא עניתם. מחילה.

    מכלול הספר נלקח בחשבון בתגובתי, ועם זאת הגישה הזו פסולה בעיניי גדולים ממני ועל הקוראים לדעת זאת.
    כל התגובה המגמתית והלא אחראית בעליל של המגיב בשם דן בו קיבץ מקורות על עניין הצניעות היא עצובה וקשה מנשוא. ומספיק להביט בקטעים אחדים ממנה, לא רק מתוך הספר הנ"ל, כדי להבין שמשהו לא מסתדר שם. כשגדולי ישראל רובם ככולם הודו ומודים כי המטפחת היא מהודרת יותר מהפאה הנוכרית (לא נכנסת כרגע למותר או אסור), לצטט 'הפאה היא קדושה ומקודשת' על דבר שיש בו חשש עבודה זרה ונסיונות בלתי אפשריים בצניעות עבור בנות ישראל, זה לא משהו שהשכל הישר יכול להכיל. הצניעות היא ערך מקודש שיתכן וגאולת ישראל תלויה בו, למה לקדש את הצד השני?
    נקודה נוספת כדי לחזק את האמירה, אחד הרבנים המצוטטים בתגובה זו, אשר תומך בדווקא לחבוש פאה, גם סבר באיזשהו שלב שאישה לא חייבת בכיסוי ראש כלל… אז מה נעשה? אמנם דעת יחיד שלא התקבלה ואין זה אומר דבר רע על הרב חלילה אך כיצד ניתן לעצום עינים מול האמת הזועקת מעבר למתרס השני? העיקר ש'יש על מי לסמוך'?
    ואסיים בכך,
    לראיה שההסכמות בספר לא בהכרח מעידות על כשרותו אצטט מתוך הספר 'הרימו מכשול מדרך עמי' על הספר עוז והדר לבושה-
    כפי שיכול כל אחד לראות, מכתבי גדולי ישראל המופיעים בתחילת הספר אינם אלא מכתבי ברכה למחבר, ואין בהם כלל הסכמה לתוכנו. ואפילו בהסכמות כבר כתב מרן הסטייפלר זצ"ל בספרו 'חיי עולם' ח"ב פרק ח' וזה לשונו: "ואפילו חיבור שיש עליו הסכמות מחכמי תורה אין זאת אומרת כלל על הגינות הוראות החיבור כידוע, ואין רצוני להאריך, רק אעתיק מש"כ הגאון מהרש"ם ז"ל בתשובותיו ח"א סי' קט וז"ל הן נשלח אלי ספר כו' וגם אני הסכמתי עליו בראותי אפס קצהו כו' וכאשר עיינתי ראיתי כי כל רוח דעת אין בקרבו עיי"ש כל הסימן". עכ"ל. [והביא זאת גם הגרמ"מ שולזינגר זצ"ל בספרו 'משמר הלוי' זבחים בפתיחה אות ב'].

    אני שוב מבקשת את מחילתכם על הויכוח, אינני רוצה לנהוג בחוצפה ולא כוונתי להתנגח, אני מדברת מתוך סימני שאלה אמיתיים שעדיין לא מצאתי להם תשובה המניחה את הדעת.

  10. יש לחדד שהמלצתי היתה על הספר עוז והדר לבושה ולא על תגובותיו של דן, גם בעיני הוא מגמתי ומתנסח לא תמיד כמו שאני אוהב, אף שהוא מביא מקורות שונים לשיטתו וזה בסדר.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל