לקח עבודה שהוצעה לאחיו – האם יש בזה גזל

שלום לרב, קרה לי מקרה והייתי רוצה לדעת מה הרב חושב.

אחותי הקטנה ישבה בסלון ודברה בטלפון עם אחותי הגדולה, ואז היא ביקשה ממני להעביר את הטלפון לאחי שהיה בחדר הסמוך. בדרך לחדר שאלתי את אחותי למה היא מחפשת אותו, ואז היא סיפרה לי על עבודה שהיא רוצה להציע לו. כששמעתי את המשכורת מיד אמרתי לה שאני רוצה לעבוד בכזאת עבודה, ולא מסרתי את הטלפון לאחי. האם יש בזה משום גזל ואני צריך לתת את העבודה לאחי? כי כשהוא שמע על העבודה הוא גם מאוד מעוניין במשרה הזאת. תודה רבה !!

תשובה:

שלום רב,

הנך רשאי לקחת את המשרה, מאחר ואחיך לא השקיע כלום כדי לקבל אותה.

מקורות:

איסור עני המהפך הוא רק אם השתדל בכך, עיין שו"ת מהרש"ל סי' לו ובים של שלמה קידושין פ"ג סי' ב.
גם הדין של מרחיקין ממצודת הדג הוא רק אם השתדל, עיין שו"ת חתם סופר חו"מ סי' עט.