בדירת השכן האיטום אינו תקין, מי חייב לשלם עבור האיטום

רקע: אני גר בקומה 3 מתוך 4 במשך 6 שנים.
לפני כ-15 שנה עשו תוספת בניה בבנין של שלד וכל שכן סגר את זה לחדרים בשלב אחר.
השכן שמעלי קנה את הדירה לפני 5 שנים לאחר סגירת המרפסת שלו ע"י הדיירים הקודמים.
הבעיה היא כזו: מאז שאנחנו גרים בדירה יש נזילות של מי גשמים בתוספת בניה הנ"ל.
הבאנו מומחים לאיטום והם טוענים וזה גם דבר שממש נראה לעין – שהקירות של השכן מלמעלה לא עשו להם איטום כמו שצריך ומי הגשמים מחלחלים בהם עד לדירה שלנו. וממש יש עובש ורטיבות בקיר אחד ובמקום אחר ממש נוזל מים לבית.
כעת צריך לעשות איטום בקירות הללו.
השאלה היא מי צריך לשלם על האיטום של הקירות של השכן שאנחנו סובלים מזה:
1. אנחנו – כי זה מפריע לנו
2. השכן – כי הוא המזיק בגלל שלא נעשה איטום כמו שצריך בקירות שלו.
3. כל ה'טור' שלנו (4 דיירים) – כיון שזוהי בעיה של איטום אז כולם צריכים לסדר זאת.
אשמח לתשובה עם מקורות. תודה.

תשובה:

שלום רב,

אם כל השכנים בנו ביחד, כלומר לקחו קבלן אחד והתחלקו בהוצאות שווה בשווה, כל השכנים חייבים להשתתף יחד. וכן גם אם כל השכנים עושים שימוש כלשהו על גג התוספת, כגון דוד שמש עליהם להשתתף.
אם רק עמודה אחת משתמשים בגג, ויש שתי עמודות של 4 דירות, כלומר 8 דירות, הדיירים בקומות 1-3 חייבים לשלם 1/8 מהוצאות האיטום, והדייר בקומה רביעית שבקירותיו חודרים מים חייב לשלם 5/8 מהוצאות האיטום.
אם כל דייר שילם עבור הבניה שלו בעצמו, הדייר בקומה רביעית שבקירותיו חודרים מים חייב לשלם את כל הוצאות האיטום.

מקורות:

לפי התקנון המצוי סעיף 3 אם מגיע נזק מדירה של דייר מסוים, ניתן לדרוש ממנו לתקן את מקור הנזק. וכן אם מגיע נזק ברכוש המשותף ניתן לדרוש מוועד הבית לתקן את מקור הנזק. כך גם המנהג וההלכה, עיין שו"ת מנחת יצחק ח"ז סי' קכו.

לפי חוק המקרקעין סעיף 52 קיר חיצוני הוא רכוש משותף, ולכן אם יש לאטום קיר חיצוני כדי למנוע חדירה של מי גשמים, וועד הבית (כלומר כל הדיירים) חייב לשלם.

כל זה בחלק מהבניין שהיה קיים מהתחלה, אבל בתוספת בנייה, לא ניתן לכוף את הדיירים לזכות בשותפות בתוספת ולהתחייב לתחזק אותה. אבל כיון שהבניה היא בשטח רכוש משותף יש זכות לדיירים לזכות בשותפות בתוספת בהתאם לחלקם ברכוש המשותף. אם חלק מהדיירים השתמשו בתוספת, הרי הם זוכים בחלקם. עיין נימוקי יוסף ב"ב דף ג ע"א ד"ה אבל ועיין נתיבות סי' יז סק"א.