חידוד שאלה בקשר לקבלן שהשאיר חפצים בדירה

ראשית, אודה לכם על תשובתכם המהירה והבהירה בדבר השאלה ששלחתי אליכם היום, בענין "קבלן השאיר חפצים בדירה וטוען שחלקם נגנבו".
כדי לחדד את השאלה, אבקש להוסיף ולברר, אחרי תשובתכם המנומקת, כדלהלן:
1. האם גם כשלקבלן בלבד היה מפתח של המחסן, ולי לא היה מפתח כלל, צריך להגיע ללשון "הנח לפני", כדי להתחייב בשמירה? וכי זה לא כביכול שהוא נעל את החפצים, ברשות שלו עצמו?
2. האם בזה שהעברתי את הכלים מאותו מחסן, לבית פתוח שערבים עובדים שם, למשך כמה שעות שלא נוכחתי בשטח, נקרא שהעברתי את הדברים לחצר המשתמרת, כי מותר לי להכניס ערבים לביתי, כמו שכתבתם?
אודה לכם מאד על הבהרת הדברים.

תשובה:

שלום רב,

1. העובדה שרק לקבלן היה מפתח מוכיח את ההיפך, שלא קיבלת שמירה, שהרי הוא שמר לעצמו. אם היית מפרק את המחסן בתוך הזמן שהיה לקבלן רשות להשתמש היית אולי חייב מדיני שמים, מדין פורץ גדר בפני בהמת חבירו (עיין שו"ע חו"מ סי' שצו סעיף ד ובסמ"ע שם סק"ח). אבל לאחר הזמן שהיה לו רשות להשאיר את חפציו, אינך חייב אפילו מדיני שמים.

2. אינני יודע אם זה נקרא חצר המשתמרת, אבל בכל מקרה במחסן המפורק החפצים היו פחות משומרים, כך שלא עשית פעולת נזק.