ללוות בהיתר עיסקא שלא לצורך עסק

שלום לכבוד הרב,
האם מותר לקחת הלוואה מהבנק בהיתר עיסקה כשאין מדובר לצורך העסק?

תשובה:

שלום רב,

אדם שיש לו עסק או דירה, אפילו אם כסף זה הולך למחייתו, ורוצה להקל יש על מי לסמוך להקל, וראוי לירא שמים להשתדל להימנע. וכן הדין אם עובד, וללא ההלוואה לא יוכל לעבוד.
אבל אדם שאין לו לא עסק ולא דירה וההלוואה לא נחוצה כדי שיוכל להמשיך לעבוד, אסור לו ללוות לצורך מחייתו.

מקורות:

יש היתר מהשואל ומשיב (קמא ח"ג סי' קס) ללוות לצורך מחייה, כיון שאם לא יהיה לו לאכול לא יוכל לעבוד וממילא עבודתו היא פירות העיסקא. ועיין שו"ת חלקת יעקב יו"ד סי' עד.
בזמנינו יותר קל, כיון שבנוסח היתר עיסקא בבנקים מקנים במפורש את כל העסקים המרוויחים ואת כל הנכסים. אבל אם אין לו עסק או דירה להקנות אין היתר.
לעניין אם יש היתר ללוות מחברה בע"מ עיין שו"ת מנחת יצחק ח"ג סי' א שאסור לכל הפוסקים.