אינו זוכר אם קיבל כסף עבור טיסה לאומן ואיבד את הרשימות

בסביבות חודש שבט הזמנתי טיסה מאורגנת לאומן ששילמתי עליו 377 דולר לרב האחראי על הטיסה. לאחר מכן לפני הטיסה החלטתי שלא לטוס. הטיסה הבאה הייתה מספר חודשים אח"כ, בסוף, הטיסה השנייה לא יכלה לצאת מטעם הארגון אלא אורגנה ע"י אישה פרטית. אמרתי לה שאעביר את הכסף אליה דרך הרב. העברתי לרב עוד 400 דולר בשטרות של 100 דולר, כדי שאותה נערה שהייתה אחראית על הטיסה תאסוף ממנו כי היא שכנתו. ורשמתי על המעטפה 377+400=777 דולר. הרב החזיק אצלו את הכסף. גם את הטיסה הזו ביטלתי זמן קצר לפני הטיסה את השתתפותי ונגבה ממני 100 דולר דמי ביטול, שאותה היא לקחה מהכסף במעטפה. בעקבות המבוכה מהביטול הכפול חששתי לבקש את הכסף סמוך לאירוע. כעבור 5 חודשים בערך באתי לגבות את כספי וקיבלתי מהרב את המעטפה השנייה שהבאתי לו עם ה400 דולר, שממנו נמצאו רק 300 דולר בעקבות הדמי ביטול. הרב אמר שאינו זוכר כי ניתן לו מעטפה ראשונה של 377 דולר. ואמר כי לא רשום לו אם הכסף היה אצלו ועקב מעבר כספים גדול בטיסה הראשונה הוא רשם הכל ולאחר חודש זרק את הרשימות. המארגנת גם לא זכרה אם קבלה את הכסף. שאלתי את הרב מה לעשות, והוא אמר לעשות שאלת רב – האם עליהם לשלם לי את הכסף או לא. מה דעת הרב בנושא?

תשובה:

שלום רב,

הרב חייב לשלם לך לצאת ידי שמים.

מקורות:

בשו"ע חו"מ סי' עה סעיף ט נפסק שאם אדם תובע בוודאות שהנתבע קיבל ממנו כסף וההוא אינו יודע, הרי הוא חייב לצאת ידי שמים. אמנם, אם הנתבע לא היה אמור לדעת, יש אומרים שפטור, אבל במקרה זה הרב לא היה אמור לזרוק את הרשימות לפני שמוודא שאינו חייב כסף לאף אחד, והוא חייב לצאת ידי שמים לכל הדעות.