תפילה בציבור כשמאריך בתפילתו

שלו' כבוד הרבנים,

1. הנני מתפלל בותיקין במניין אך כיוון שמאריך בתפילתי אינני מספיק לא לקדושה ואף בד"כ לא למודים.
האם עלי להתפלל כרגיל?
2. הנני משתדל לקרוא קריאת שמע באופן רהוט ובטעמים ומתאחר לקרוא יותר מהחזן,
האם עלי להתחיל קודם החזן שמע כדי לכוון לעמידה יחד או להתחיל שמע עם הציבור ולאחר קצת בתחילת העמידה?

** אם יש הבדל דינים אני נוהג מנהג אשכנז (אף שהמניין ספרדי)

תשובה:

1. הנך יכול להתפלל כרגיל אע"פ שאינך מספיק לומר עם הציבור קדושה ומודים, אולם יש לציין שכאשר החזן אומר קדושה יש לך להפסיק בתפילתך ולהקשיב לחזן שאומר את הקדושה, [ובכך יוצאים ידי חובת קדושה] וכמו כן כאשר הציבור כורע במודים יש לכרוע עמם אם אינך נמצא בתחילת או בסוף ברכה שאין כורעים בה.

2. מן הראוי להתחיל להתפלל ולומר קריאת שמע לפני הציבור, כדי להספיק להתחיל תפילת העמידה יחד עם הציבור.

מקורות:

עי' שו"ע סי' צ ס"ח-ט, ובפוסקים שם, וע"ע שע"ת סי' נב סק"א, ומשנ"ב שם סק"ו.