ההורים עזרו לילדיהם הנשואים כשמצבם היה דחוק, האם צריך להחזיר

אנחנו זוג צעיר, ההורים של בעלי נתנו לנו כספים כהלוואה/עזרה עד שיהיה לנו להחזיר להם. היום כשיש לנו קצת הקלה מבחינה כלכלית כדי לכסות חובות ולהסתדר קצת בחיים הם רוצים את כל כספם. האם אנחנו מחויבים ע"פ ההלכה להשיב את כל כספם? ואפילו שנתנו לנו מתנות ולא ציינו שאנחנו צריכים להחזיר על כך?
תודה מראש

תשובה:

שלום רב,

כסף שניתן כהלוואה חייבים להחזיר. גם אם רק בחלק מהפעמים ההורים אמרו שהם נותנים לשם הלוואה, ובחלק מהפעמים לא אמרו כלום, מכל מקום חייבים להחזיר את הכל, כל עוד שלא אמרו במפורש שהם נותנים לשם מתנה.

מקורות:

עיין שו"ת תרומת הדשן סי' שיז (מובא גם ברמ"א חו"מ סוף סי' רמו) שדן בהורים שנתנו לזוג לאכול אצלם ולאחר מכן דרשו תשלום, וכתב שרק במקום שברור שההורים התכוונו למתנה, אין חיוב להחזיר, אבל אם ניתן לומר שלא התכוונו לשם מתנה, אפילו אם יותר מסתבר שהתכוונו לשם מתנה, חייבים להחזיר להורים.
בנידון זה שההורים נתנו כמה פעמים כסף לשם הלוואה, מסתבר שהכל ניתן לשם הלוואה, ועל כל פנים אין הכרח שהתכוונו לשם מתנה וממילא חייבים להחזיר.