דירה שכורה שהדוד-שמש לא עובד טוב

דוד השמש לא מחמם את המים כמו שצריך, התלוננתי למשכיר שלי, והוא אמר שאדליק את הדוד 4 שעות ויהיה לי מים חמים.
אני טוען לו שאין זה מקובל להדליק 4 שעות דוד חשמל, וזה הרבה כסף, לכן אני לא מוכן לזה.
הוא טען לי חזרה: לכל דוד יש "מאיץ" לגוף חימום, מאיץ זה גורם למים להתחמם מהר יותר, ושאלתו היא האם הוא חייב להתקין לי מאיץ, כי מצד אחד "הסטנדרט הוא בכל בית נורמלי – שיש מאיץ" ואף אחד לא מדליק כל כך הרבה זמן, ומצד שני הוא לא יודע אם הוא חייב בכך.
[נ.ב: אני מצידי ניסיתי לשכנעו שיבין אותי, אנחנו גרים באזור קר מאוד, ושינסה להתחשב, אפילו שמצבו הכספי לא מזהיר.
הוא ענה לי: אל תכניס רגשות!! – אמרתי לו: מה זאת אומרת רגשות, זו המציאות, אני לא יכול להדליק כל פעם 4 שעות. הרי ניסיתי להדליק בימים קרים במיוחד, ואחרי כשעתיים עדין לא היה רותח. אז מה? שייך ככה לעשות לנו???]

שאלה שנייה:
הדוד חשמל הזה, לפני כחודשים התפוצץ לו צינור מסיבה כל שהיא, וגרם לנו נזק בקירות הבית. במטבח יש כתם בגודל של כחצי מטר על חצי מטר [בערך] ובתקרה של המטבח יש עוד כתמים שחורים בגודל של כ-כדור רגל. זה לא נעים בכלל.
חוץ מזה, בחדר שירות יש כתם רציני על פני שטח גדול, על זה אני פחות לחוץ, אך גם זה לא נעים בכלל.
ביקשתי ממנו להשים שפכתל וצבע, והוא לא חושב שהוא חייב. אמרתי לא למה, זה לא נעים לנו? והוא לא רוצה להכניס רגשות.
שאלתו: האם הוא "חייב לעשות" שפכתל וצבע עבורנו, כי הרי הדירה מוצעת למכירה אז אולי "אינו חייב" כל כך להשקיע?
טענתנו: אפילו שהדירה מוצעת למכירה, כל זמן שהוא מחויב לחוזה של שנה, הוא חייב לעשות דברים בכגון דא. חוץ מזה, אנחנו גרים פה רק כ4 חודשים.
האם הוא חייב או פטור? תודה רבה.

תשובה:

שלום רב,

לגבי הטענה על הדוד שמש, אם אין מים חמים בימים הקרים, אין זה אומר שהדוד שמש אינו במצב תקין.
לגבי הדוד חשמל, אינני מבין איזו בעיה יש להפעיל ארבע שעות מראש, הרי אם הדוד מתחמת באיטיות, גם צריכת החשמל היא מסתמא איטית.
לגבי הרטיבות (וכן לגבי הבעיות הקודמות), המשכיר אינו חייב לתקן כל דבר פעוט, אלא כל דבר שאדם סביר היה מתקן בדירתו שהוא מתגורר בה. אם יש עדיין שמונה חודשים עד לסיום החוזה ומכירת הדירה, יש לברר האם אדם סביר היה מתקן בעיות אלו בדירתו, או היה אומר שניתן להסתדר שמונה חודשים מבלי לתקן.

מקורות:

עיין עלון המשפט גליון 27 עמוד ה.