אכל שניצל חם במזלג חלבי שאינו בן יומו

שלום הרב!

אני ספרדי, מרוקאי.
בטעות אכלתי שניצל חם במזלג ברזל חלבי שלא בן יומו.
מה דין האוכל והמזלג?
והאם אכלתי לא כדין כלומר נחשב שאכלתי בשר בחלב וכו'?

תודה רבה,
רן

תשובה

שלום וברכה

אל תדאג לא נכשלת במאכלות אסורות, השניצל לא נאסר על ידי המזלג, ומותר באכילה.

וביחס למזלג – צריך להגעיל אותו.

נימוק

השניצל מותר, מכיון שהמזלג אינו בן יומו, אינו אוסר את המאכל. והמזלג צריך הגעלה, מכיון שהוא בלע מהשניצל, והשניצל הוא דבר גוש חם, שלדעת הרבה פוסקים דינו ככלי ראשון, ואף אם נאמר שדינו ככלי שני, גם כן יש להגעילו, מכיון שאין בזה שום הפסד.

מקורות

מה שכתבנו שדבר שבלע בכלי שני צריך הגעלה, הוא משום שיש ראשונים שסוברים שכלי שני אף שאינו מבשל מכל מקום בולע ומפליט, ולענין הלכה מבואר בשו"ע סימן ק"ה וברמ"א סימן צ"ה שכלי שני אינו בולע אמנם כתב הט"ז בסימן ק"ה סק"ד שזה דוקא במקום שיש הפסד מרובה אבל אם אין הפסד מרובה קי"ל דכלי שני בולע וצריך הגעלה וכ"ד הפמ"ג ועיין בדרכי תשובה ס"ק ס"ב, ולדעת הש"ך סימן ק"ה סק"ה גם במקום שיש קצת הפסד אפשר להקל, וכ"ד החכ"א. ומכיון שהגעלה כלים, אינו נחשב הפסד כלל, אפילו לדעת הש"ך צריך להגעיל כלי שבלע מכלי שני.

ומה שכתנו לעניין דבר גוש שיש אומרים שדינו ככלי ראשון עיין בש"ך סימן צ"ד סק"ל ובט"ז ס"ק י"ד ובחכ"א כלל ס' אות י"ב.