ההורים חייבים לו כסף והוא רוצה לקזז את החוב מכספי מעשר

שלום וברכה,
שאלתי היא בנוגע למעשרות:
עד היום העברתי להורי את כספי המעשרות כל חודש,
עכשיו קרה מקרה שחוב ששייך להם היה רשום על שמי, לכן נאלצתי לקחת הלוואה ואני עכשיו כל חודש משלמת כדי להחזיר את הלוואתם. האם זה פוטר אותי מכספי מעשרות? או שמא אני צריכה בנוסף לתשלום ההלואה לתת מעשרות?

הערה חשובה: החוב היה על לימודים גבוהים שלי! אך הם התחייבו לשלם לי על הלימודים…

אשמח לתשובה מהירה
תודה רבה מראש

תשובה:

שלום רב,

אם ההורים הבטיחו לשלם את הלימודים ועל סמך הבטחה זו נרשמת ללימודים, אכן חייבים ההורים לשלם את הוצאות הלימודים. השאלה היא האם במקרה שעני חייב כסף ניתן לקזז את החוב מכספי מעשר.

התשובה היא שאין יוצאים ידי חובה באמירה שהחוב מקוזז מהמעשר, אלא יש להפריש מעשר (בכסף מזומן) עבור ההורים, ולחזור ולקחת את הכסף עבור החוב, ועדיף למסור את הכסף ליד אדם אחר ולבקש ממנו לזכות עבור ההורים, ולחזור ולקחת עבור החוב.

יש לציין שאם אפשר עדיף לתמוך בהורים מכספי חולין ולא מכספי מעשר, מאחר שזה נחשב כבזיון להורים.

מקורות:

אם נרשמו ללימודים לפי הבטחת ההורים הרי זה כאילו קנו בשליחותם, שהמשלח חייב לקיים את המקח, אף אם המוכר מכיר רק את השליח.עיין נתיבות סי' קפג סק"ב שכתב וז"ל: "דבשלמא באמר לו זבין לי במעותיך, דתיכף שנתן לחבירו המעות על פיו נתחייב לו המעות דהוי כאומר תן מעות לפלוני ואתחייב לך".

לעניין פירעון חוב של העני מכספי מעשר עיין עלון המשפט גליון 30 עמוד ג דין 11, מופיע גם כאן.

לעניין תמיכה בהורים מכספי מעשר עיין רמ"א יו"ד סי' רמ סעיף ה.