צוואות שנחתמו בפני נוטריון כשרות בדין תורה

האם ניתן לסמוך על שיטת ר' משה פיינשטיין בעננין צוואות שנחתמו בפני נוטריון (לכאורה לא על פי הנוסח התקף לפי דין תורה).
מה עושים במקרה כזה?

תשובה:

שלום רב,

אכן בשו"ת אגרות משה אבן העזר ח"א סי' קד כתב שצוואה בפני נוטריון נחשב כקניין מחיים. ושמעתי שהרבה פוסקים סומכים על דבריו לקיים כל צוואה שנערכה בפני נוטריון.

למעשה, אם הצדדים דנים בבית דין, הרי שבית הדין הדן בנושא צריך לשקול אם להסתמך על חידוש זה של האגרות משה. ואם שאר היורשים אינם שומרי תורה ומצוות ואינם דנים בבית דין לפי דין תורה, ודאי שהזוכה לפי הצוואה יכול להסתמך על דעת האגרות משה, שהרי דעת האגרות משה היא לכל הפחות צד גדול לזכות המוטב בצוואה, ואין חיוב להחמיר בדיני ממונות כשיש סברא שהדין עמו והשני אינו רוצה לדון בבית דין.

מקורות:

עיין חזון איש אבן העזר סי' כז אות ח שכתב וז"ל: "ואפשר דבדין התלוי בשיקול הדעת אין שום חיוב על הלוה עד שעמד בדין ונתחייב". ועל כל פנים במקום שיש פוסק גדול לסמוך עליו, ודאי שאין צריך להחמיר.