אסיר בחו"ל – לעניין אכילת בישולי עכו"ם שבושלו בסירי טריפה או בסירים כשרים

לכבוד הרבנים הגאונים שליט"א אחדשה"ט בעת לומדי דבר ה' – זו הלכה, נתעוררו אצלי כמה שאלות, ותורה היא וללמוד אני צריך, ונפשי בשאלתי מאת הדרת כבודו שימחל וישיב לי האם יש מקום להתיר לאסיר החבוש בבית האסורים בחו"ל לאכול בישולי עכו"ם "כשרים" שנתבשלו בסירים לא טריפה או גם בסירי טריפה מחכה ומצפה לתשובתכם הרמה מרדכי יצחק אגסי מחבר הספר בדרך המלך

תשובה

שלום וברכה!
הנידון של שאלתך הוא האם יש איסור לאסיר לאכול מאכל שבישלוהו נכרי, שהרי זה שאנחנו יודעים שהמאכל כשר זה לא מספיק, שהרי נכרי שמבשל מאכל אסור לאוכלו אפילו אם המאכל מצד עצמו כשר.

ובכן השו"ע באו"ח סימן שכ"ח סעיף כ' כותב שחולה שאין בו סכנה מותר לו לאכול בשבת מאכל שגוי מבשל בשבילו, ומבאר המשנה ברורה שעל אף שחולה שאין בו סכנה, אסור לו לאכול מאכלות אסורות, אף שאסורות רק מדרבנן, מכל מקום בישול נכרי שאינו אסור מצד עצמו רק מצד גזירה יש להתיר, אמנם כל ההיתר הוא רק כשאין לו אפשרות להשיג מאכל שבישל יהודי, ולכן ההיתר הוא רק בשבת, אבל במוצאי שבת שיכול יהודי לבשל עבור החולה, אסור לחולה לאכול מאכלי נכרים,

עד כאן ביארנו את הדין של חולה שאין בו סכנה בבישולי נכרים, ועכשיו יש לעיין לענין אסיר שאין לו אפשרות לאכול מאכלי ישראל, אם מותר לו לאכול מאכל שבישלו נכרי או לא, ולכאורה נראה שאסיר אין לו דין של חולה שאין בו סכנה, ומכיון שאין כאן מצב של אדם שאין לו מה לאכול, שהרי יש לו אפשרות לאכול מאכלים שאינם נאסרים בבישול נכרי, [מאכלים שאינם מבושלים, וגם מאכלים מבושלים שנאכלים חיים ואין עולים על שולחן מלכים], ובדרך כלל אדם יכול לחיות גם זמן רב בתנאים כאילו, [אף שזה לא קל לחיות כך], ובמקרה כזה אסור לאסיר לאכול מאכלים שבושלו על ידי נכרי, [כמובן שדברינו אמורים ביחס למאכלים שנאסרים על ידי בישול נכרי, אבל ישנם מאכלים מבושלים שמותר לאוכלם גם אם בישלם נכרי].

אבל אם האסיר נמצא במצב שכשהוא אוכל רק את המאכלים שלא נאסרו, הוא נהיה חולה מזה, במקרה כזה אפשר להקל ולאכול מאכלים שבישלו נכרי, במקרה שהוא יודע שהמאכלים כשרים והם התבשלו בכלים שלא בישלו בהם מאכלות אסורות, אבל אם בישלו את המאכלים בכלים שבלוע בהם טריפה, אסור לאכול את האוכל אלא אם כן האסיר נמצא במצב שהוא יבא לידי סכנה, אם לא יאכל ממאכלים אילו, שהרי במקום סכנה נפשות מותר גם לאכול מאכלות שאסורו מדאורייתא.