להפריש מעשר מפיצויים, לתת מתנה לחתונה מכספי מעשר

1. האם עלי להפריש מעשר כספים גם מכספי פיצויים.
2. האם אני יכול לתת את המעשרות שלי כמתנה לחתונה או כל אירוע אחר?

תשובה:

שלום רב,

1. בפיצויי-פיטורין חובה להפריש מעשר כמו מעיקר השכר. בפיצויים עבור נזק גופני, יש להפריד בין החלקים המרכיבים את הפיצוי (יש לעיין בפסק הדין שניתן, או לברר אצל העורך דין שטיפל בתביעה). מהחלק שניתן עבור אובדן כושר השתכרות, יש להפריש מעשר, מאחר שגם אם לא היה מאבד כושר והיה משתכר היה חייב להפריש מעשר מהשכר. מהחלק שניתן עבור הוצאות הריפוי או הוצאות משפט אין חיוב להפריש, מאחר שאין שום ריווח, שהרי הוציאו כסף זה. מהחלק שניתן כפיצוי על צער גופני או נפשי, יש להסתפק אם חייבים להפריש, לא מצאתי מקורות לעניין ואינני יכול להכריע, הנפגע יכול לפעול לפי מצפונו.
2. מתנה ניתן לתת רק אם לא מקובל שחייבים לתת מתנה, שאם מקובל הרי זה כתשלום חוב מכספי מעשר. כמו כן, ניתן לתת רק אם בני הזוג מוגדרים כעניים. לחתן וכלה שאינם עניים מותר לתת אם נוהגים לתת מכספי מעשר לשאר מצוות שאינם מצוות צדקה. עיין כאן.