מצא פטיש על הכביש, אם חייב להשיב אבידה

שלום לכבוד הרב.
נסעתי בכביש עירוני בעיר שאינה שלי וראיתי פטיש באמצע הכביש ,עצרתי את הרכב ולקחתי אותו.
הפטיש נראה רגיל, משומש וללא סימן מיוחד.
1.האם היה מותר לי לקחת אותו?
2.אם לא מה עושים בדיעבד כשכבר לקחתי?
תודה וכל טוב.

תשובה:

שלום רב,

היה מותר לך לקחת לכתחילה.

מקורות:

אבידה שאין בה סימן, מותר לקחת, אם היא כבידה שהבעלים שאיבדו ודאי הרגישו שנפל מהם והתייאשו. עיין שו"ע חו"מ סי' רסב סעיף ו. ואפילו אם יש סימן אם נמצא במקום שרוב העוברים אינם מחזירים אבידה גם כן יש ייאוש. עיין שם סי' רנט סעיף ג.
אמנם, יש מקום לומר שהפטיש כנראה נפל מרכב והבעלים לא הרגישו שנאבד כיון שלא החזיקו ביד ולא הרגישו בכובד, אבל אינו נראה שיש להמציא חששות כאלו וניתן לסמוך על מה שקבעו חז"ל שאבידה כבידה מרגישים הבעלים בנפילה.