פת של גוי שנאפה בלי לנפות את הקמח

האם כאשר השו"ע התיר פת עכו"ם במקום שאין פת ישראל מצויה , הוא התיר אפי' שאני יודע שהגוי לא ניפה את הקמח?

תשובה

שלום רב!

היתר אכילת הפת הוא אפילו כשאתה יודע שהגוי לא ניפה את הקמח.

נימוק

אדם ששכח ולא ניפה את הקמח שלו ואחרי שאפה את הפתח נזכר שלא ניפה את הקמח, אם לא נשאר שום קמח ואין לו אפשרות עכשיו לברר אם הקמח היה מותלע או לא, מותר לו לאכול מהפת, משום שיש ספק ספיקא אולי לא היה תולעים בקמח, וגם אם היה אולי הם נימוחו בשעת האפיה והתבטלו ברוב, ומה שאנחנו מנפים קמח ולא מתירים את זה משום ספק ספיקא, זהו משום שאסור לבטל איסור לכתחילה, עיין בשו"ת הרשב"א חקל א' סימן י"ג ועיין בתשובות והנהגות חלק ג' סימן רנ"ב.