איסור משחק בקוביא במשחק בסביבון בחנוכה

לכבוד הרבנים הגאונים
בהמשך לשאלה הקודמת שפסקתם שאין לתת לילדים לשחק בגולות, אלא אם המפסיד יכול לחזור בו.
אם כן, כיצד תסבירו את המנהג שילדים משחקים בחנוכה בדריידיל (סביבון) עם אגוזים או ממתקים, הרי זה משחק בקוביא.

תשובה:

שלום רב,

אם מבוגרים משחקים עליהם לנהוג כמבואר בשו"ע שהאגוזים יהיו על שולחן שהוא בבעלות שניהם, או ששניהם ישלמו דמי שכירות על השולחן לבעליו.
אם ילדים אחים משחקים וההורים נותנים להם אגוזים לצורך המשחק, על ההורים לכוון שאינם מקנים את האגוזים לילדים אלא לאחר גמר המשחק. אבל גם אם לא התכוונו כן במפורש, מסתמא הוא על דעת כן. וניתן גם לצרף את הדעה (עיין נמוקי יוסף ב"מ דף ו ע"א) שאבא אינו יכול להקנות מתנה לילדיו, כך שעד הרגע שהילדים אוכלים את האגוזים עדיין הם ברשות האב.
אם ילדים חברים שאינם אחים משחקים, באמת יוכל המפסיד לחזור בו.