הכנסה של אשה מלפני הנישואין – מה דין הכסף לאחר הנישואין

בחורות שעובדות ויש להן הכנסה משלהן ומפקידות את הכסף בגמ"ח או בבנק, וכשנישאות לגבר מכניסות עימן כסף זה, מה דין הכסף, האם נחשב כנכסי מלוג (נכסים שמביאה הכלה מבית הוריה כנדוניה)? ואם ח"ו הזוג מתגרש וכבר השתמשו בכסף, האם הבעל צריך להחזיר לאשתו את הכסף? היש נפק"מ מה עשו בכסף?

ואם אביה לווה ממנה כסף קודם החתונה ולאחר החתונה שלם את חובו בתשלומים של כמה מאות שקלים מידי פעם, מהו דין הכסף?

תשובה:

שלום רב,

הכסף הוא נכסי מלוג והאשה יכולה לדרוש שיקנו ממנו קרקע והבעל אוכל פירות.

אם השתמשו בכסף לצורך דברים שהבעל חייב לתת לאשתו, הבעל חייב לשלם לאחר שיגרש או שתתאלמן. אבל אם השתמשו לצורך דברים שאינו חייב בהם, כגון ששניהם הלכו לנופש במלון, יצטרך הבעל להחזיר מחצית הכסף.

מקורות:

בשו"ע אבן העזר סי' פה סעיף ז מבואר שכל כסף שהאשה מקבלת לאחר הנישואין הוא נכסי מלוג, וכן מפורש בסי' צ סעיף א שאם אשה הלוותה לפני הנישואין ולא גבתה עד שמתה אין הבעל יורש, הרי שאם גבתה בחייה הבעל יורש.
לגבי מה שעושים בנכסי מלוג עיין שו"ע סי' פה סעיף יג.