ארבעת המינים לאחר סוכות

מה עושים עם הארבעת המינים לאחר החג?

תשובה

את הלולב עם ההדסים והערבות נהגו לשמור עד שריפת חמץ, ולשורפם יחד עם החמץ. אך אין זה חובה ויכול להשליכם לאשפה, וישתדל לא לנהוג מנהג בזיון לזורקם כמו שהם, אלא יזרקם בכסוי שקית שאינה שקופה.
מהאתרוג: אפשר לעשות ריבה ולאכול, ומי שאינו רוצה לאוכלו, יכול לזרקו לאשפה בכבוד על ידי עטיפתו בשקית (שאינה שקופה).

מקורות

עיין בשו"ע או"ח סימן כ"א ובמשנה ברורה סק"ו. ועיין במשנה ברורה סימן תרל"ח ס"ק כ"ד, ובסימן תרס"ד סעיף ד'.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. זהירות: למרות הסגולות מסוכן לאכול ריבת אתרוגים

    בבתים רבים נוהגים לרקוח ריבה מהאתרוגים שנשארו להם לאחר חג הסוכות. אך בשיחה עם מגדלי אתרוגים, הם מודים כי כדי להגיע לפרי יפה ומהודר הם משתמשים בכמויות עצומות של חומרי הדברה. משרד החקלאות לא רואה באתרוג פרי לאכילה ולכן לא מפקח על הריסוס.

    http://www.srugim.co.il/24682-%D7%96%D7%94%D7%99%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%9C%D7%9E%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A1%D7%92%D7%95%D7%9C%D7%95%D7%AA-%D7%9E%D7%A1%D7%95%D7%9B%D7%9F-%D7%9C%D7%90%D7%9B%D7%95%D7%9C-%D7%A8%D7%99%D7%91%D7%AA

    http://www.kikarhashabat.co.il/%D7%9C%D7%9E%D7%A8%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%A1%D7%92%D7%95%D7%9C%D7%94-%D7%A8%D7%99%D7%91%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%AA%D7%A8%D7%95%D7%92%D7%99%D7%9D-%D7%9E%D7%A1%D7%95.html

  2. ב"ה

    שלום וברכה

    בנוגע לטענה שהעלה שוקי שיש בעיה של ריסוס על האתרוגים.
    ברצוני לציין שלמעשה אין מניעה מלהכין ריבת אתרוגים בגלל הריסוסים, כיוון שמבירור שעשינו אצל אחד ממגדלי האתרוגים הוותיקים נאמר לנו שכמות הריסוס של האתרוגים אינה גדולה בדרך כלל מאשר אצל פירות אחרים. כמו כן, הריסוס מסתיים בדרך כלל חודש לפני הקטיף, ועוצמתו כבר פגה במשך הזמן.
    אך בנוסף על כל האמור גם אם ישנם מגדלים שעוברים על תקנות משרד החקלאות עדיין צריך לזכור שיש "מקדם ביטחון" נוסף של החיטוי הטבעי שמתבצע בתהליך הכנת הריבה, משום שצריך לבשל את האתרוגים שלוש פעמים במים להפגת המרירות של האתרוגים. ובישול כזה מוציא את אותם שאריות חומרי הדברה שהיו על האתרוג במידה ואכן ריססו אותם שלא על פי הכללים המקצועיים.

    בברכת התורה והארץ
    אהוד