לחייב בעל מגרש להשתתף בהוספת אחוזי בניה באיזור

12 בעלי מגרשים משדרגים את זכיותיהם באחוזי הבניה בעיריה. בעל מגרש אחד מתנגד לשאת בהוצאות.
הם אוספים כסף מכולם חוץ ממנו, ממנים וועד, שוכרים מומחים – אך העיריה דורשת את הסכמת כולם. בעל המגרש ה-13 מסרב לתת את הסכמתו – אלא כנגד מכתב אשר ימנע מהשאר לתבוע ממנו את חלקו בהוצאות.
1. האם הוא יכול שלא לתת המכתב?
2. האם אפשר לתת לו המכתב שהוא סוחט מהם ואח"כ לתובעו בבית דין על סכום ההוצאות?

תשובה:

שלום רב,

1. אם גם בעל מגרש ה-13 נהנה מתוספת אחוזי בניה, בין אם נהנה היום ובין אם בתקופה יותר מאוחרת, ואם בעל מגרש זה יבקש את השינוי לבד יעלו לו יותר הוצאות, ניתן לחייב אותו לחתום ואף להשתתף בהוצאות.

2. יש נוסחאות שוודאי לא יהיו תקיפות ויש נוסחאות שיש ספק. כיון שלא שמעתי את שני הצדדים אסור לי לתת עצה איזה נוסח לא יהיה תקף. לדעתי, אם הנושא סובל דיחוי קצת, יש לתבוע אותו מיד לדין תורה, הן על החתימה והן על ההשתתפות.

מקורות:

1. נתיבות סי' קעח סק"ג.

2. אבות פ"א משנה ח ועיין פתחי תשובה חו"מ סי' יז ס"ק טו.