נטילת אתרוג מעץ שבחצר משותפת

שכן שנטע עץ אתרוגים על דעת עצמו, בחצר משותפת לו ולעוד שכנים. האם מחויב לבקש רשות מכל בעלי החצר לפני נטילתו אתרוג מהעץ.

תשובה
מעיקר הדין העץ שייך לכל השכנים, וכדין כל נוטע בחצר שאינו שלו. אבל מסתבר שהשכנים מעדיפים שהפירות יהיו של הנוטע, כדי שגם את הוצאות גידול העץ ישלם הוא לבד. לכן יש לתלות מודעה במקום בולט בבניין, שכל המעוניין להתחלק בפירות ולהשתתף אף בהוצאות מוזמן לעשות זאת. ואם השכנים לא יפנו רשאי הנוטע לאכול את הפירות, ולקיים באתרוגים מצוות ד' מינים.

מקורות:
צורת ההודעה בבית המשותף היא באמצעות מודעה במקום בולט בבניין, וכפי שמודיעים על אסיפה (תקנון המצוי סעיף 7) ואפילו כשמדובר בקבלת החלטות על נושאים כספיים יותר משמעותיים.
הסכמת השכנים שהנוטע יאכל את הפירות, איננה הקנאה. שהרי אין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם, והשכנים יוכלו לחזור בהם כל יום. אבל כל עוד שלא חזרו בהם, הרי הוא יכול לאכול את הפירות. אמנם, יש מחלוקת אם תפיסה מועילה בדבר שלא בא לעולם רק אם המוכר רואה ושותק, עיין שו"ע חו"מ סי' סו סעיף יז ובסמ"ע שם ס"ק מו, אולם במקרה כזה שהנוטע מודיע שהוא מתכונן לאכול את הפירות נראה שמועיל לכל הדעות.