סדר הגבהת ספר תורה למנהג האשכנזים

בבית כנסת אשכנזי ראיתי הרבה פעמים הגבה, איזה צד נכון להרים את התורה לימין(ומראה פני כתב לשמואל) או שמואל? המשנה ברורה כתב שאם אחד עומד במזרח התבה יקיף ממזרח לדרום..מה המצב? בכל בית הכנסת האיש עומד בצד מעריב התבה מה הכונה של המ'ב?

תשובה

שלום רב!

סדר הגבהת ספר תורה: כתוב במשנה ברורה סימן קל"ד סק"ט שעומד "במזרח התיבה" כלומר שכשבא להגביה את הספר תורה עומד כשפניו כלפי מזרח (הארון קודש) ומקיף "ממזרח לדרום" כלומר שמסתובב לצד ימין ואז הפנים שלו הם כלפי צד דרום (ובאופן זה קודם האנשים שעומדים מהצד השמאלי שלו יראו את הכתב. ובהמשך הסיבוב יש שני מנהגים יש נוהגים שהוא ממשיך להסתובב עד שהוא גומר סיבוב שלם, ואז מתחיל עוד פעם להסתובב מעט לצד דרום וחוזר לשבת [כך מובא שנהג החזו"א],

אמנם יש נוהגים שאחרי שמסתובב לצד דרום עד קרוב למערב, (והעם העומד לשמאלו כבר ראו את הכתב) חוזר בחזרה ומסתובב לצד שמאל (באופן שהאנשים שעומדים בצד הימני שלו יראו את הכתב) ומסתובב עד שמגיע קרוב למערב וחוזר בחזרה ומתיישב. [משנה הלכות חי"א סימן ק"נ].