נטיעת עץ פרי על קרקע משותפת ללא רשות ואכילת הפירות

נטיעת עץ פרי על קרקע משותפת ללא רשות, מה דינה לגבי גזל (שהרי קרקע לא נגזלת) ומה דינה לגבי תרומות ומעשרות?

תשובה:

שלום רב,

עדיף לשאול רשות, אבל בדיעבד אם לא שאל רשות נראה שלא עשה עוול בכך, כיון שהעץ מוסיף לנוי ובדרך כלל לא אמור להפריע.
לגבי הפירות, מעיקר הדין הפירות שייכות לכל השכנים וכדין כל נוטע בחצר שאינו שלו, אבל מסתבר שהשכנים מעדיפים שהפירות יהיו לנוטע כדי שגם ההוצאות יחולו עליו בלבד, לכן יש לנוטע לתלות מודעה במקום בולט בבניין שכל המעוניין להתחלק בפירות ולהשתתף אף בהוצאות יפנה אליו. אם השכנים לא יפנו אליו יהיה רשאי לאכול את הפירות ואף לעשר אותם כדין פירות שלו.

מקורות:

צורת ההודעה בבית המשותף היא באמצעות מודעה במקום בולט בבניין, וכפי שמודיעים על אסיפה (תקנון המצוי סעיף 7) ואפילו כשמדובר בקבלת החלטות על נושאים כספיים יותר משמעותיים.
הסכמת השכנים שהנוטע יאכל את הפירות איננה הקנאה שהרי אין אדם מקנה דבר שלא בא לעולם והשכנים יוכלו לחזור בהם כל יום, אבל כל עוד שלא חזרו בהם הרי הוא יכול לאכול את הפירות. אמנם, יש מחלוקת אם תפיסה מועילה בדבר שלא בא לעולם רק אם המוכר רואה ושותק, עיין שו"ע חו"מ סי' סו סעיף יז ובסמ"ע שם ס"ק מו, אולם במקרה כזה שהנוטע מודיע שהוא מתכונן לאכול את הפירות נראה שמועיל לכל הדעות.
לגבי הפרשת תרומות ומעשרות אין שום ספק שהוא יכול שהרי שותף יכול להפריש ללא רשות, עיין שו"ע יו"ד סי' שלא סעיף ה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. חשוב לציין שבקשת הרשות איננה רק לפנים משורת הדין. אלא לכתחילה חייבים לבקש את רשות כל השכנים, מאחר ועץ פרי יכול למנוע אפשרות הרחבת הדירות בעתיד, מחמת הסכנה לעקור עץ פרי.