זמן הפרשת חלה, ללחם שמכינים במכונה ביתית

לרבנים שלום,
מכונה להכנת לחם שפשוט עושה את כל הכנת הלחם – כלומר מכניסים את החומרים ומקבלים מוצר מוגמר (לחם) תוך כמה שעות. האם במקרה כזה יש צורך בהפרשת חלה? ואם כן כיצד ניתן או באיזה שלב יש להפריש חלה?
תודה

תשובה

שלום רב!

אינני מכיר מכונת לחם ביתית שיש בככר אחד שאופים בה שיעור שחייב בהפרשת חלה, אמנם אם יש אופה לחם גדול שמכינים בו לחם שיש בו שיעור חלה, לכתחילה צריך להפריש חלה אחרי שנגמר השלב של הכנת הבצק, כפי מה שידוע לי בשלב הראשון המכונה מערבבת את החומרים ומכינה את הבצק, וכשהבצק מוכן המכונה מצפצפת ,(ויש שמוסיפים צימוקים וכדומה באותו זמן), ובשלב זה יפריש חלה, אמנם אם לא הספיק להפריש חלה על לאחר שנאפה, אפשר להפריש גם אחרי האפיה לפני האכילה.

(יש לציין שאדם שמפריש חלה אחרי שהלחם כבר נאפה, לכתחילה יש לכוון בשעת ההפרשה לפטור גם את הבליעות שנבלעו במכונה, אמנם בדיעבד גם אם לא התכוון לכך, חלה ההפרשה. עיין ברמב"ם הלכות תרומה פ"ד הכ"א).