בדברי הגמרא שאביי ורבא חלמו חלום והלכו לבקש פתרון אצל אדם רשע

שלום אני חוזר בתשובה צעיר ובמהלך לימודי הגמרא שלי נתקלתי בשאלה שמתרידה אותי וזה המקור היחיד שיש לי לשאול לכן החלתתי לשאול כאן למרות שזה לא קשור באופן ישיר חהחכה:

בגמרא מסכת ברכות דף נו הגמרא מספרת על אביי ורבא שהם חלמו את אותם החלומות והם הלכו לבר הדייא שיפרש להם את החלומות, עכשיו השאלה שלי , איך שני תלמידי חכמים כאלה הלכו לאיזה רשע שיפרש להם את החלומות? זה כמו (להבדיל) שהרב עובדיה שליט"א ילך לאיזה מגדת עתידות בתחנה מרכזית וחוץ מזה אם מדובר אלהם בגמרא הם צריכים להיות אנשים גדולים, ואיך יכול להיות שרבא שלא ידע את זה שהחלומות הולכים אחרי הפה. מצפה לתשובה תודה מראש

תשובה

שלום רב!

אכן מבואר בגמרא שרבא לא ידע את זה שחלומות הולכים אחרי הפה [כלומר שלפי איך שאדם פותר את החלום כך יהיה פתרונו] עד שהוא ראה כך בספר שנפל מבר הדיא, אינני חושב שזהו דבר מופקע שרבא לא ידע דבר זה, זהו לא הלכה חשובה כל כך ואין כאן איזשהו ידיעה שלא יתכן שאמורא לא ידע ממנו.

וביחס לשאלתך איך יתכן שאביי ורבא שני גדולי הדור הולכים לפתור חלום אצל בר הדיא, עיין בספר בן יהוידע על מסכת ברכות שכתב שבר הדיא נולד עם כח מיוחד שידע לפתור חלומות, ולכן הלכו אליו שני גדולי הדור לפי שבאמת הקדוש ברוך הוא נתן לו כח מיוחד שידע לפתור חלומות, ועיין שם בדבריו.

וצריך לומר לכאורה שמה שמבואר בגמרא שהחלומות הולכים אחרי הפה, אינו חוק גמור, שהרי מבואר שבר הדיא היה לו כח מיוחד בפתרון חלומות, ולכן צריך לומר שודאי שאחד מהגורמים הגדולים לפתרון החלומות הוא זה, שהפתרון הולך אחר הפה, אבל בכל זאת היו אנשים שהיה להם כח מיוחד שבשיתוף עם הכח הזה שהחלומות הולכים אחרי הפה, ידעו לפתור חלומות בפתרונות אמיתיים,

ויש לציין שכמובן כל זה בזמן הגמרא שהם היו בעלי רוח הקודש וידעו באמת למי יש כוחות ולמי אין, ולא כל אחד יכל לבנות במה לעצמו ולהתחיל לפתור חלומות, אבל בזמנינו לא הייתי רץ כל כך מהר לבקש פתרון לחלום, אצל כל אדם שאומר שהוא יודע לפתור חלומות.