זקן שאינו רוצה שיקומו לכבודו

זקן שהגיע לגיל שבעים, וכל פעם שעומדים לכבודו הוא מקפיד על זה ומבקש שלא יעמדו לכבודו. האם בכל אופן צריך לקום לכבודו או לא

תשובה

בשולחן ערוך יו"ד סימן רמ"ד סעיף י"ד נפסק שזקן שמחל על כבודו, כבודו מחול, ואין חיוב לכבדו, אמנם צריך לדעת שעל אף שאין חיוב לכבדו, וודאי שמי שמכבד אותו מקיים מצווה, אלא שאינו חייב לכבדו, ולכן כתב השולחן ערוך שאפילו אם מחלו על כבודם מצווה לכבדם ולקום בפניהם קצת, אבל במקרה שלך שהזקן מקפיד ורוצה שלא יקומו לכבודו, רצונו של אדם זהו כבודו, ואין לקום לכבודו, שהרי הוא מצער אותו, ואינו מכבד אותו בכלל.