האם לוי יכול לעלות לתורה למפטיר במנחה של יום הכיפורים

האם למפטיר במנחה של יום כיפור [מפטיר יונה] יכול לעלות אדם שהוא לוי. או רק ישראל?

תשובה

לוי אינו עולה שלישי במנחה ביום הכיפורים, ואינו קורא את ההפטרה.
במקרה שבטעות מכרו את העליה ללוי, והוא קנה את זה בהרבה כסף, ויהיה לו צער גדול אם לא יעלה, וגם יהיה הפסד ממון לבית הכנסת, אפשר שהלוי שקנה את המפטיר יעלה לעליה של הלוי, וישראל יעלה לעליה השלישית, ואת ההפטרה יקרא הלוי שקנה את המפטיר, אבל כל זה רק בדיעבד כשטעו ויש הפסד לבית הכנסת וצער ללוי שקנה. אבל לכתחילה ודאי שרק ישראל עולה לעליה השלישית והוא יקרא גם את ההפטרה.

מקורות

השו"ע [סימן קל"ה סעיף ט] כ' שאין מעלין לוי אחר לוי.
ולגבי שעת הדחק עיין בשו"ת הר צבי ח"א סימן ס"ח שכתב כן.