דיני נטילת ידיים

כבוד הרב קודם כל שתהיה לך שנה טובה ומוצלחת וגמר חתימה טובה (-:
אני מנסה כמה שיותר להתחזק ויש לפני כמה שאלות ..
א) מזה ברכת " אשר יצר "
ב) מה מברכים בנטילת ידיים- ואיך נוטלים ידיים(ואיך משלבים את זה עם הסבון)
ג) האם מותר לנטול ידיים מתחת לברז בלי כלי?
ד) אם הכיור נמצא בשירותים ומקלחת מברכים בחוץ ?

תשובה

1. ברכת אשר יצר: זה ברכה שמברכים אחרי שהאדם עושה את צרכיו. [בברכה זו אנו מודים להקדוש ברוך הוא על החסד שעושה עימנו שהגוף שלנו פועל בצורה ניסית, ועל הנקבים שבגופינו שאינם סתומים, שהרי אם הנקבים שלו היו סתומים ולא היה יכול לעשות צרכיו לא היה יכול לחיות].

2. כשאדם קם בבוקר הוא צריך ליטול את ידיו ולברך אשר קדשנו במצוותיו וציוונו על נטילת ידיים, כמו כן לפני שאדם אוכל לחם, חלה פיתה… צריך ליטול את ידיו ולברך אשר קדשנו… אדם שיוצא באמצע היום לעשיית צרכיו, ונוטל את ידיו, אינו מברך על הנטילה אשר קדשנו…

3. כשאדם נוטל את ידיו לפני אכילת לחם וכדומה צריך ליטול את ידיו מכלי.

וכשנוטל ידיו כשקם בבוקר: לכתחילה צריך ליטול מתוך כלי, ובשעת הדחק מי שאין לו כלי נוטל ידיו מהברז בלי כלי, ובמקרה שנוטל את ידיו מהברז, נחלקו בזה הפוסקים אם מברך ברכת על נטילת ידיים, ומנהג האשכנזים לברך,

ונטילת ידיים לאחר שעשה את צרכיו: יש נוהגים ליטול בלי כלי, ויש מחמירים ונוטלים בכלי כמו שנוטלים לפני אכילת לחם.

4. לכתחילה עדיף לא ליטול ידיים בתוך השירותים. אמנם בשעת הדחק אפשר ליטול ידיים גם בשירותים, וכמובן שאם עושה כן, צריך לברך את הברכה מחוץ לשירותים. ועדיף לכתחילה לצאת מהשירותים כשהידיים רטובות ולנגבם בחוץ.

מקורות

2. לעניין נטילת ידיים לפני הסעודה עיין בשו"ע סימן קנ"ט ס"א,

3.לעניין נטילת ידיים בבוקר עיין בשו"ע סימן ד' סעיף ז' וברמ"א ומשנה ברורה שם שמבואר שלכתחילה צריך מתוך כלי ובדיעבד אם אין לו כלי יטול ידיו בלא כלי ופסק המשנה ברורה שיברך אחרי הנטילה אמנם דעת הכף החיים שאינו מברך וכדעת הגר"ז והמאמ"ר ועוד… ובענין נטילת ידיים לאחר עשיית צרכיו עיין בשערי תשובה סימן ד' ס"ק י"ב ועיין באורחות רבינו שכתב שהחזון איש ובעל הקה"י היו נוהגים ליטול עם כלי ועיין בהליכות שלמה פ"כ הערה 86,

4. עיין שו"ת מנח"י ח"ד סימן ל"ו שו"ת חלקת יעקב סימן קס"ב שו"ת יביע אומר ח"ט סימן ק"ח.