אינו יודע אם גזל אם חייב לצאת ידי שמים

סליחה שאני שואל שוב אבל טרם קיבלתי את תשובתכם בענין והדבר נוגע למעשה אז אשמח מאד לקבל תשובה בעבר שאלתי אותכם בענין איני יודע אם גזלתיך מהיא סיבת הפטור אפי' בדיני שמיים ואם יתברר סו"ס שאכן הוא גנב האם ייענש ותשובתכם הייתה שאכן ייענש אך לא באותה מידה כשיודע שגזל ולא שילם כי כאן לא היה צריך לשלם אלא ייענש על זה שגזל ולא על זה שלא שילם א"כ לפי"ז יוצא שחייב בדיני שמיים דלא כפסק השו"ע

תשובה:

שלום רב,

אם לפי האמת הוא גזל הוא ייענש. פסק השו"ע אינו מעין הבטחה שלא ייענש, אלא שההלכה אינה דורשת ממנו לחשוש כשאין בסיס לחשש. אבל אינו מובטח מעונש אלא אם כן ישלם, או שהקב"ה ייתן בלב הנגזל למחול לו.

גם אם אדם רוצה להחמיר על עצמו יותר ממה שהשו"ע מחייב, ברור שחייב להציב לעצמו גבולות, שהרי אם ישלם על כל ספק קל, ממונו יכלה וספיקותיו לא יכלו.