מנין שנות ערלה

שלום רב, הייתי מעוניין לדעת האם מטע הזיתים שברשותי אשר ננטע ב-22/10/2008 – כ"ג תשרי תשס"ט, ניתן למסיקה השנה, בתום 3 שנים?

תשובה:

בעזה"י את היבול של סוף שנת תשע"ב, תוכל למסוק ללא חשש ערלה. שנת תשס"ט שנה ראשונה, תש"ע שנה שניה, תשע"א שנה שלישית. תשע"ב שנה רביעית, הגם שיש האומרים שמונים מיום ליום ואין צריך להמתין עד ט"ו בשבט ויש חולקים שיש להמתין עד ט"ו בשבט [של תשע"ב במקרה שלך]. בזיתים כל זה לא רלוונטי, כי היבול של תשע"ב החדש יהיה רק לקראת סוף השנה כידוע.

אם הנטיעה הייתה בחשוף שורש, הרי שהיבול של תשע"ב יהיה פטור מתרו"מ ויש לחלל את קדושת הרבעי עם ברכה. ואם הנטיעה הייתה בגוש [ללא כשרות מהמשתלה] הרי שיש להפריש תרו"מ ללא ברכה, ויש לחלל את קדושת הרבעי ללא ברכה.

כתיבה וחתימה טובה

שניאור ז. רווח