עשיית מאכל טחינה בשבת

רציתי לשאול לגבי חומוס גולמי יש כזה חדש כמו טחינה גולמית אם מותר להכין את זה בשבת כולל ערבוב של טחינה ותבלינים

תשובה:

מותר להכין בשבת, כאשר מכניסים לטחינה הרבה מים כדי שלא תעשה בלילה עבה אלא רכה [נוזלי, שנשפך מצד לצד בקלות]

את עירוב הטחינה עם המים והתבלינים יש לעשות בשינוי מימות החול, וצורת השינוי היא שמניחים את הכף בתוך הכלי שמערבבים אתו ולא מערבבים את זה בצורה סיבובית אלא בצורה של שתי וערב ובין כל פעם שמוליכים את הכף בכלי מוציאים אותו החוצה ומכניסים שוב.

מקורות:

עי' שו"ע סי' שכא סט"ז, וסי' שכד ס"ג, וכיון שדעת עושי הטחינה היא דווקא שיהיה בלילה רכה, מותר לעשותו בשנוי אפילו שתוך כדי כך נוצרים בו גושי טחינה, אך דעתו של האדם שלא יהיו ודבר זה מקלקל את הטחינה, ומשום כך אין בזה איסור וכמו שכתב בטוב טעם בספר הלכות שבת בשבתו (פרק יב סעיף טז) בשם הגרי"ש אלישיב שליט"א, ודלא כדעת השמירת שבת כהלכתה שמחמיר בזה ודין צורת העירוב מבואר בפוסקם בסי' שכד, והחזו"א (סי' נח סק"ו ד"ה שתי) מסתפק אם צריך להוציא את הכף כל פעם שמוליך ומביא ובברית עולם (קיצור דיני לש) כתב להחמיר בזה, וכן נהגו לכתחילה להשתדל להחמיר בזה, ובדיעבד אינו אוסר את התבשיל לכו"ע כיון שזה איסור דרבנן ונעשה שלא בכוונה.