מי שמקבל שכר שבת בהבלעה, האם יש בזה חסרון שאינו רואה בו סימן ברכה

כתוב בגמרא אדם שעובד בשבת כגון חזן תוקע ומתורגמן אינו רואה סימן ברכה בכסף שמקבל השאלה היא האם גם בהבלעה אין ברכה. ואם כן מה הדין אם העבודה היא לא מצוה כמו משגיח בבית מלון וכדו'. תודה רבה!

תשובה

אם מקבל את הכסף בהבלעה אין את החסרון שנאמר שאינו רואה סימן ברכה, ויש לציין שכדי שחזן יקבל שכר בהבלעה, זה לא מספיק שיגש פעם אחת לתפלת מנחה בימות החול שהרי אין הדרך לשלם עבור זה, אלא צריך שיגש לסליחות וכדומה.

משגיח בבית מלון על אף שאינו מצווה, אם הוא מקבל שכר שבת בהבלעה, אין בזה שום חסרון.

מקורות

מכיון שמותר לעבוד בשבת כשמקבל את התשלום בהבלעה מסתבר שאין בזה שום חסרון, ועיין בספר שמירת שבת כהלכתו פכ"ח סעיף ס"ו ובהערה קמ"ה. שמבואר שם כנ"ל.