עו"ד שסיכם על אחוזים מהעסקה כשכר טרחה והעסקה לא יצאה לפועל

א. עו"ד שסיכם עם לקוחו ששכר טרחתו יהיה 3% מהעיסקה, העו"ד טרח המון והשקיע רבות אך העיסקה לא יצאה לפועל, הלקוח טוען שהיות ולא הייתה עיסקה א"צ לשלם כלל, העו"ד טוען שהאחוזים הם רק סימן כמה שווה הטירחא, ומכיון שהוא טרח והשקיע בעיסקה, אי"ז מענינו אם יצאה העיסקה או לא יצאה.
ב. שאלה עקרונית: האם כל קבלן יכול לטעון שגם אם לא הצליח יקבל שכר טרחתו, שהרי לא גרע מפועל שעשה עבודה בלי לסכם כלל, שמבואר בגמ' שחייבים לשלם לו, דלא גרע מיורד. וה"ה קבלן לכל הפחות יחשב כיורד, או דמכיון שסוכם הפוך פטורים מלשלם לו.

תשובה:

שלום רב,

יש לברר את המנהג במקרים כאלו. אם יש מנהג ברור לשלם אף אם העסקה לא יצאה לפועל חייבים לשלם. אם לא כולם משלמים אין צורך לשלם. ייתכן גם שיש הבדל בין עורך דין שגובה אחוזים גבוהים, כמו במקרה זה, שאז לא משלמים אם העסקה לא יצאה, לבין עורך דין הגובה שכר מינימאלי שיש לשלם לו, לפחות תשלום חלקי, אף אם העסקה לא יצאה לפועל.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' שלא וסי' שלב סעיף א.