חיוב היורשים לתשלום חובות הנפטר

נפטר שהשאיר חוב שהיה חייב לאחר שגם נפטר כבר. החוב היה במשך שנים רבות והמלווה שידע את מצב הלווה לא בקשו שנים רבות, כך שאולי יש צד של מחילה ג"כ.
האם ליורשים יש חיוב או ענין לדאוג לתשלום החוב?

תשובה:

שלום רב,

אין חיוב ולא ענין לשלם.

נימוקים:

לפי ההלכה אין חיוב על היורשים לשלם רק אם הלווה מת לפני שהגיע זמן הפירעון, או שיש למלווה שטר חתום בעדים והמלווה נפטר לפני הלווה. וגם זה רק מהעיזבון של הנפטר, אבל אין הבנים חייבים להוציא כסף מכיסם. בנוסף לכך, אם יש שטר אם זמן הפירעון כבר עבר לפני יותר משלוש שנים (והיתר עיסקא שש שנים) נוהגים שהיורשים פטורים (נתיבות המשפט סי' סא ס"ק יא).
עם כל זאת, מורים גדולי הפוסקים שיש לבנים לפרוע חובות אביהם אם הם מאמינים בליבם לנושה שאביהם נשאר חייב. כמו כן הרשב"א (ב"ב דף קנז ע"א) סובר שיש מצוה לבנים לפרוע חוב אביהם אפילו מכיסם הפרטי.
בנידון זה יש סבירות גדולה שהחוב נפרע או נמחל, מצד שעברו הרבה שנים. וכן יש לצרף דעת השלטי הגבורים שמביא הש"ך בחו"מ סי' רלב סק"ב שאם המלווה אינו תובע יכול הלווה להניח שהוא מחל, ובפרט בנידון זה שהמלווה נפטר וכבר לא ניתן לברר אם מחל.