תשלום טיפ (תשר) למלצר

האם מדין תורה צריך לשלם למלצר טיפ מדין יורד לשדה חבירו?

תשובה:

שלום רב,

אם נהוג שכולם משלמים טיפ למלצר, יש חיוב לשלם כפי הסך המינימאלי שאנשים משלמים. שהרי כל דיני פועלים תלויים במנהג המדינה, ואם במלצר נהוג ששכרו מתחלק בין שניים, חלק מסוים ומותנה מראש דרך הקייטרינג וחלק קטן ישירות מבעל השמחה, הרי שגם מנהג כזה קובע.

מקורות:

שו"ע חו"מ סי' שלא וסי' שלב סעיף א

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. כפי ידיעתי טיפ אינו בכלל השכירות, ובעיקר תלוי בדעת הנותן אם ליתן וכמה ליתן וגם למעשה "אינו חייב" ליתן רק שהפועלים מכריחים ליתן מצד הצדק והיושר אבל וודאי שאין זה נכלל בהשכירות לכאורה.

  2. לדעתי תשר מעצם מהותו הוא לא חובה. כמדומני שאין חובה משפטית לשלם תשר. העובדה שאנשים נוהגים לשלם לא מוציאה את התשר מתורת מתנה. מסופר על ר׳ וועלוולה מבריסק שכאשר הוא היה השוויץ הוא חשש לאיסור לא תחנם ולכן הוא לא נתן לנהג המונית תשר. אם אכן יש חובה לשלם תשר על פי הדין אזי אין שום חשש איסור בכך.
    בכבוד רב וביקרא דאורייתא
    מרדכי פוגל

  3. אם כולם משלמים אין סיבה שלא יהיה חיוב לעשות כן, וכי השם גורם שלא יהיה חיוב מצד שכירות פועלים. יכול להיות שבסיפור עם לא תחנם לא היה מקובל שכולם נותנים, אלא רובם.
    אגב, גם בשו"ת עטרת פז (חלק א כרך ג – חושן משפט, הערות סימן יב הערה א) דן באיסור לא תחנם בטיפ.