אונאת דברים בבעל תשובה

בס"ד

על פי ההלכה אסור להזכיר עבר של בן אדם (במיוחד אם חטא), והנה רואים שרבי יוחנן מזכיר עברו של ריש לקיש "ליסטים ידע וגו", וכן "אין ממנים פרנס על הציבור אלא אם קופה של שרצים וגו'" ומפרשים על מנת שאם יתעה יזכירו לו עברו ויאמרו לו חזור לאחוריך.
האם יש הבדל בין אדם פרטי לאישיות ציבורית (גבאים, ריש לקיש רב וכו')

תשובה:

שאלה יפה שאלת.

אנסח אותה באופן אחר, ומן הסתם זו כוונת קושייתך, מאחר ואסור להזכיר לאדם חטאיו הקודמים, היאך עשה זאת רבי יוחנן לגיסו ריש לקיש בפרט שהויכוח ביניהם היה תורני, והלא אסור להזכיר עוונות קודמים לבעל תשובה והוא איסור תורה כמבואר במשנה במסכת בבא מציעא (פרק ד משנה י) "כשם שאונאה במקח וממכר כך אונאה בדברים לא יאמר לו בכמה חפץ זה והוא אינו רוצה ליקח אם היה בעל תשובה לא יאמר לו זכור מעשיך הראשונים", ואם כן היאך עבר רבי יוחנן על איסור ברור זה.

קדמונינו הראשונים נדרשו לשאלה זו וענו על כך כמה תשובות, אביא כמה מהם.

המהרש"ל (חכמת שלמה ב"מ פד.) ביאר שהטעם שהותר לרבי יוחנן לעשות כן כיון שהיה רבו של ריש לקיש שהרי הוא הכניסו תחת כנפי השכינה, ורצה בזה ליישרו לסברות אמת, ולא על פי דרכו הישנה, וחשש רבי יוחנן שמא יש עדיין שמץ של משהו שנשאר בו ועל ידי זה רצה להפרישו לגמרי לדרכי תורה [המהרש"ל קיצר בדבריו ונראה כוונת דבריו כמו שביארנו].

יש שפירשו שאין כוונת רבי יוחנן היה לומר לו לשם אונאתו, אלא כוונת דבריו שאכן מבין שיודע בזה מחמת ידיעתו הישנה אלא שריש לקיש היה נראה לו קצת שאולי יש בזה קצת זלזול בו [בן יהוידע מס' ב"מ שם, דברי חפץ דרוש ו דף לג, ילקוט המאירי מס' ב"מ שם בשם דודו רבי שלמה מהידלאטש הי"ד].

דבר מענין יש בספר גלגולי נשמות (של הרמ"ע מפאנו, אות ת) שכתב "תובל קין לטש כל חרש נחשת וברזל, רבי שמעון בן לקיש תיקונו, וזהו כי רבי שמעון בן לקיש היה ריש בריוני ורוצח את הבריות, וזה רמזו בבבא מציעא פרק השוכר את הפועלים [פ"ד א'], מפלגי בי מדרשא הסייף והסכין [כו'] מאימתי מקבלין טומאה כו', א"ל (רבי יוחנן לרבי שמעין בן לקיש) לסטאה בלסטיותיה ידע, כלומר בקי הוא במלאכתו הראשונה שהיה לוטש".

ראה עוד ביאור בארוכה בזה בספרו של רבי צדוק הכהן מלובלין (תקנת השבין אות י').

הצטרף לדיון

תגובה 1